Europenii “trebuie să reducă temperatura în case, să se pregătească pentru oprirea livrărilor de gaze de către Rusia”


Reducerea încălzirii și reglarea cazanelor – acestea sunt măsurile pe care trebuie să le ia europenii pentru a se pregăti pentru întreruperea completă a livrărilor de gaz rusesc, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

UE se confruntă cu “riscuri fără precedent” de penurie de gaze în această iarnă, după ce Rusia a oprit majoritatea livrărilor prin conducte pe fondul războiului din Ucraina, a declarat Agenția Internațională pentru Energie.

Grupul cu sediul la Paris a declarat că proprietarii de locuințe trebuie să reducă termostatele în cadrul unor măsuri de urgență de economisire a energiei pentru a contribui la reducerea consumului de gaz în Europa cu 13%, în vederea pregătirii pentru o întrerupere totală a gazului.

“Nu poate fi exclusă întreruperea completă a livrărilor de gaze prin conducte rusești către Uniunea Europeană înainte de sezonul de încălzire 2022/23 – când piața europeană a gazelor este cea mai vulnerabilă”, a scris AIE în raportul său trimestrial privind gazele naturale de luni.

AIE a precizat că UE trebuie să se concentreze pe obținerea unor niveluri ale rezervelor subterane de gaze la 90% din capacitate în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării rusești. În prezent, depozitele UE se situează la aproximativ 88% din capacitate – peste obiectivul său de 80%.

De asemenea, IEA a avertizat Europa că trebuie să se asigure că rezervele de gaz nu vor scădea sub 33% în această iarnă, astfel încât să aibă suficientă energie în cazul unui val brusc de vreme rece.

Măsurile de economisire a energiei în gospodării – inclusiv reducerea cu 1°C a termostatelor și a temperaturii cazanelor – ar contribui la creșterea nivelului de stocare a gazelor în Europa, a declarat AIE.

Aceste măsuri ar trebui să fie coordonate cu reducerea la minimum a consumului de gaze în sectorul energetic al UE și cu reducerea consumului de gaze în clădiri, a mai spus grupul.

“Analiza noastră indică faptul că menținerea unor niveluri adecvate de stocare până la sfârșitul sezonului de încălzire – la 33% din capacitatea lor de stocare de lucru, ca minim – va fi crucială pentru o iarnă sigură”, a scris AIE.

 

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed