Europa a investit 700 de miliarde de euro pe fondul crizei energetice


Suma plătită de Europa care vizează asigurarea aprovizionării cu energie și protejarea consumatorilor de creșterile prețurilor a depășit pragul de 700 de miliarde de euro luna aceasta, deoarece guvernele din regiune și-au intensificat intervențiile pe măsură ce temperaturile au scăzut, a raportat Bloomberg, citând Agerpres.

Conform calculelor grupului de experți Bruegel, din septembrie 2021 până în prezent, cele 27 de state membre UE au alocat circa 600 de miliarde de euro pentru atenuarea impactului crizei energetice asupra firmelor și companiilor, în creștere cu 50 de miliarde de euro comparativ luna trecută.

Suma de 700 de miliarde de euro este echivalentă cu întregul program comun de emisiuni de obligațiuni lansat de Uniunea Europeană pentru a proteja economia de impactul pandemiei de coronavirus. Think-tank-ul Bruegel a cerut UE să înființeze un fond energetic pentru a face față crizei actuale și pentru a echilibra impactul potențial asupra bugetelor de stat.

“În condiţiile în care preţurile europene la energie sunt aşteptate să rămână la un nivel ridicat pentru o perioadă îndelungată, îngrijorările cu privire la sustenabilitatea fiscală se vor înmulţi, iar guvernele vor fi supuse la noi presiuni pentru a fi mai ţintite în sprijinul pe care îl oferă familiilor şi companiilor”, a declarat Simone Tagliapietra, unul dintre autorii raportului.

Cifrele furnizate de Bruegel arată că România a alocat până acum 8,5 miliarde de euro pentru atenuarea impactului crizei energetice asupra companiilor și afacerilor, echivalentul a 3,54% din PIB, imediat după Marea Britanie, care a alocat 3,55% din PIB, dar înaintea Cehiei, care a alocat 3,44% din PIB.

Miniștrii europeni ai Energiei se pregătesc pentru o nouă sesiune specială în încercarea de a conveni asupra unui pachet de măsuri pentru a face față consecințelor prețurilor ridicate ale gazelor. Adoptarea pachetului a fost amânată deoarece statele membre încă nu au convenit asupra unui nivel de plafon pentru prețurile gazelor.

Între timp, statele membre sunt îdivizate cu privire la limitarea prețurilor la exporturile rusești de petrol, o măsură menită să limiteze veniturile Moscovei fără a perturba livrările rusești de petrol.

 

Sursă: Wall-street

Foto: Unsplash

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed