Eurobarometru: 82% dintre români consideră că agricultura și zonele rurale sunt importante pentru viitor


Aproape jumătate dintre europeni consideră că asigurarea aprovizionării stabile cu alimente în Uniunea Europeană în orice moment ar putea fi un obiectiv principal al Politicii Agricole Comune (PAC), fapt ce reprezintă o creștere cu 6 puncte procentuale față de 2020, conform celui mai recent Eurobarometru privind agricultura și PAC, dat publicității astăzi.

Această opinie a câștigat teren în 22 de țări ale UE și a crescut cu cel puțin zece puncte procentuale în șase țări (Finlanda, Lituania, Suedia, Grecia, Spania și Italia). În ceea ce privește România, 43% dintre cetățeni consideră că acest aspect ar trebui să fie principala responsabilitate a Politicii Agricole Comune.

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenți (55%, +6 puncte procentuale) adaugă că PAC ar trebui să contribuie, de asemenea, la asigurarea unor prețuri rezonabile ale alimentelor pentru consumatori. Din 2020, această opinie a câștigat teren în 20 de țări ale UE și a fost cel mai frecvent răspuns în Grecia (76%), Cipru (75%), Bulgaria (62%), Ungaria (61%), Cehia (58%), Letonia (57%) și Polonia (52%).

Întrebați dacă PAC contribuie în mod eficient la aceste două obiective – aprovizionare stabilă cu alimente și prețuri rezonabile – 79% și, respectiv, 65% dintre europeni sunt de această părere.

La nivel național, 75% dintre români sunt de părere că Politica Agricolă Comună contribuie la asigurarea unei aprovizionări stabile cu alimente, în vreme ce 69% dintre aceștia sunt de părere că PAC este răspunzătoare pentru asigurarea unor prețuri rezonabile la alimente pentru consumatori.

Furnizarea de alimente sigure, sănătoase și durabile de înaltă calitate rămâne misiunea principală a PAC, consideră șase din zece europeni. Acest lucru a rămas stabil pe o perioadă de mai mulți ani.

Eurobarometrul evidențiază percepția publică potrivit căreia schimbările climatice afectează în prezent tot mai mult activitatea agricolă. Într-adevăr, 92% dintre europeni sunt de acord că fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și secetele din ce în ce mai grave, pot avea un impact asupra aprovizionării cu alimente și a securității alimentare în UE.

În timp ce o mare parte dintre respondenți (58%, +3 puncte procentuale) afirmă că agricultura a avut deja o contribuție majoră la combaterea schimbărilor climatice și că PAC contribuie la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice (65%), două treimi (67%) consideră că agricultorii din UE ar putea face mai mult prin schimbarea modului în care lucrează, chiar dacă acest lucru ar însemna ca agricultura UE să fie mai puțin competitivă la nivel mondial.

De asemenea, șase din zece europeni (60%) afirmă că sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse agricole care sunt produse într-un mod care limitează amprenta de carbon; aceasta reprezintă o reducere de 6 puncte procentuale din 2020.

Mai mult de opt din zece europeni (87%) menționează un lanț de aprovizionare scurt ca fiind un factor important în decizia lor de a cumpăra produse alimentare. Șapte din zece europeni (70%) consideră că UE, prin intermediul PAC, își îndeplinește rolul de a asigura un mod durabil de producere a alimentelor.

Întrebați despre produsele alimentare ecologice, 92% dintre europeni consideră că acestea sunt mai scumpe decât alte produse alimentare. Puțin mai mult de patru din zece europeni consideră că este dificil să găsească produse ecologice în magazinele și supermarketurile lor locale. O majoritate este de acord cu această afirmație în 13 state membre.

Cu toate acestea, există diferențe semnificative la nivel național cu privire la acest aspect. Din 2020, proporția respondenților care afirmă că produsele ecologice sunt greu de găsit în zona lor locală a scăzut în 15 țări, cel mai mult în Portugalia (50%, -13), Grecia (40%, -12), Austria (39%, -12) și Cehia (31%, -10). Cu toate acestea, a crescut în 10 țări, mai ales în Malta (63%) și Cipru (65%), respondenții întâmpinând mai multe dificultăți în accesarea produselor ecologice decât în 2020. Ea este neschimbată în Germania și Franța.

Mai mult de nouă din zece respondenți consideră că, în UE, agricultura și zonele rurale sunt importante pentru viitorul nostru, în vreme ce 82% dintre români împărtășesc această opinie. În contextul în care PAC își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare, o mare majoritate a respondenților (70%) din toate cele 27 de state membre declară că au auzit de sprijinul pe care UE îl acordă agricultorilor prin intermediul acestei politici de lungă durată.

Majoritatea sunt de acord că PAC contribuie la încurajarea tinerilor să intre în sectorul agricol și la creșterea numărului de locuri de muncă în agricultură și în sectorul alimentar. Respondenții consideră, de asemenea, că aceasta joacă un rol în reducerea disparităților în dezvoltarea diferitelor regiuni și teritorii ale UE. În general, 76% dintre respondenți afirmă că PAC aduce beneficii tuturor cetățenilor europeni și nu doar agricultorilor.

Acestea se numără printre principalele constatări ale actualului Eurobarometru privind europenii, agricultura și PAC, al șaptelea din 2007 încoace.

Sondajul a fost realizat în cele 27 de state membre ale UE între 21 februarie și 21 martie 2022, în primele săptămâni ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Printre subiectele abordate se numără, de asemenea, comerțul internațional cu produse agricole, etichetele de calitate, nevoile dietetice speciale și programul UE pentru școli.

 

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed