Elveția în criză de brânzeturi: Importurile depășesc exporturile pentru prima dată în istorie

Cheese platter with different sorts of cheese and grapes on wood


Brânzeturile elvețiene suferă un declin semnificativ în cota de piață, înregistrând o scădere de 12% începând cu 2007. Acest fapt constituie un moment istoric și un șoc pentru Elveția, deoarece pentru prima dată țara va importa mai multă brânză decât va exporta, a afirmat Boris Beuret, liderul Asociației Producătorilor de Lactate.

Beuret atribuie această schimbare unei liberalizări accentuate a industriei lactatelor, o mișcare care a avut un impact mult mai mare decât în cazul cerealelor sau cărnii. Din cauza reducerii constante a prețurilor, numeroși producători de lapte și-au închis activitatea.

Fermele de lapte sunt pe cale de dispariție cu o viteză de două ori mai mare decât alte sectoare agricole, deoarece prețul laptelui nu acoperă costurile de producție. „Dacă nu facem nimic, vom ajunge să fim nevoiți să importăm lapte”, continuă Boris Beuret.

Pentru Elveția, aceasta ar constitui o premieră și o “aberație economică, socială și ecologică”, potrivit lui Beuret. De la liberalizare, cererea de brânzeturi locale a scăzut în mod constant, cota lor de piață scăzând cu 12% din 2007, în timp ce consumul total a crescut cu 10% în favoarea brânzeturilor importate.

Acum, industria brânzeturilor solicită măsuri care să asigure că Elveția, cunoscută în întreaga lume pentru brânza Gruyère și Emmentaler, poate continua să producă pentru consumul intern.

În ciuda acestor provocări, exporturile de brânză elvețiană au început să sufere. „A fost deja o mică frână în 2022, dar acolo, observăm o scădere de 10 până la 15% a exporturilor, nu este nimic la scara noastră”, a explicat Philippe Bardet, directorul Interprofessionului La Gruyere.

În plus, industria a suferit un alt reviriment: Emmentaler nu mai este considerată exclusiv o brânză elvețiană. Curtea Europeană de Justiție a respins apelul făcut de Emmentaler Elveția, care dorea să protejeze numele “Emmentaler” ca marcă înregistrată, o solicitare respinsă de Oficiul European pentru Proprietate Intelectuală.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed