În prezent, lumea este fascinată de puterile fascinante, asemănătoare cu cele umane, ale rețelelor neuronale de inteligență artificială bazate pe limbaj, precum ChatGPT, iar Elon Musk, cel mai bogat om din lume, se numără printre ei.
Potrivit unui raport publicat de The Information, Musk este interesat să creeze un rival al ChatGPT. Acest lucru ar putea proveni dintr-o criză de gelozie, deoarece Musk a cofondat de fapt OpenAI – compania din spatele ChatGPT – ca organizație de cercetare non-profit în 2015, dar a părăsit grupul trei ani mai târziu din cauza unui “dezacord” cu direcția companiei.
Acum, se pare că Musk caută să creeze un AI similar pentru a concura cu foștii săi colegi, cu o singură distincție, demnă de o gemete: Inteligența artificială a lui Musk va fi, probabil, anti-deșteptător.
Musk a lăudat și a criticat atât succesul ChatGPT pe Twitter, dar miliardarul din domeniul tehnologiei este înregistrat ca fiind extrem de precaut față de potențialele pericole ale IA și a adoptat o poziție categoric anti-ChatGPT în decembrie, când a scris pe Twitter: “Pericolul de a antrena IA să fie trezită – cu alte cuvinte, să mintă – este mortal.”
Aceste două temeri ale lui Musk s-au intersectat în timp ce dezvoltatorii ChatGPT și ai unor chatbots similare, cum ar fi Bard de la Google, proiectează măsuri de siguranță pentru a proteja utilizatorii împotriva chatbots care spun lucruri potențial ofensatoare sau controversate. Presa conservatoare a acuzat, de asemenea, unele dintre aceste măsuri de protecție că sunt “woke”.
The Information relatează că Musk se află încă în procesul de recrutare de persoane care să se alăture acestei noi întreprinderi de inteligență artificială, inclusiv cercetătorul Igor Babuschkin, care a părăsit recent DeepMind, filiala britanică de inteligență artificială a Alphabet. Deși raportul mai precizează că Babuschkin nu a semnat în nicio calitate oficială, acesta spune că este interesat să lucreze cu Musk și că obiectivul lui Musk nu este de a proiecta un AI cu mai puține garanții de conținut.
La jumătatea lunii februarie, Musk a răspuns la un tweet în care se presupune că ChatGPT îl cataloga drept “controversat”, în timp ce alte personalități, precum alt multimiliardar, Jeff Bezos, nu. Având în vedere că această măsură de salvgardare l-a vizat în mod special pe Musk, ar putea să elimine această distincție programată de “controversă”, protejând în același timp utilizatorii de conținutul eronat în mod intenționat.
Tradus de pe Popular Mechanics
Sursă foto: BBC