Elon Musk, acuzat că perturbă activitatea stației spațiale a Chinei


Miliardarul Elon Musk era ținta criticilor, marți, pe rețelele sociale din China, după ce Beijingul a acuzat că doi dintre sateliții săi au fost pe punctul de a intra în coliziune cu stația spațială a gigantului asiatic, potrivit Le Figaro.

Potrivit unui document adresat de Beijing la începutul lunii decembrie Biroului pentru afaceri spațiale al ONU din Viena, stația spațială chineză Tiangong a fost nevoită să facă de două ori manevre, în iulie și în octombrie, pentru a evita „o întâlnire” cu dispozitive ale SpaceX, societatea condusă de Musk. Agenția spațială chineză a fost nevoită să reacționeze pentru a „asigura securitatea și supraviețuirea astronauților de pe orbită”, susține Beijingul.

SpaceX nu a reacționat marți la această informație, care a stârnit furia internauților chineze. „Pregătiți-vă să boicotați Tesla”, scria un utilizator pe rețeaua chineză Weibo. „Nu e lipsit de ironie; chinezii cumpără Tesla, îi oferă bani lui Musk pentru ca el să lanseze (sateliți) împotriva stației spațiale chineze”, afirma un alt internaut.

Piața Chinei este crucială pentru miliardarul canadiano-american de origine sud-africană. Tesla vinde aici un sfert din producția sa și are o uzină în Shanghai.

În spațiu, SpaceX a lansat o constelație de peste 1500 de sateliți, Starlink, cu scopul de a oferi conexiune internet pe tot globul. Dar această constelație a sporit considerabil traficul pe orbită. „Am constatat o creștere a numărului de riscuri de coliziune de la începutul amplasării Starlink”, a comentat pentru AFP Jonathan McDowell, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian din Statele Unite.

China a lansat în acest an modulul principal al stației sale spațiale Tiangong (Palatul Celest), a cărei construcție trebuie finalizată anul viitor. Două echipaje formate din trei astronauți s-au aflat succesiv pe stație din iunie.

Sursă foto: nytimes.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed