Elevii olimpici la mai multe discipline primesc o singură bursă


Olimpicii la mai multe discipline ale concursurilor naționale sau internaționale primesc bursa de performanță o singură dată. Ministerul Educației a emis anul trecut un ordin prin care a stabilit că bursa de performanță de 500 de lei nu se poate cumula.

Ordinul de ministru care stabilește cuantumul minim al burselor prevede: “elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare”.

Dacă un student câștigă olimpiada la mai multe discipline, la nivel național sau internațional, trebuie să decidă ce bursă vrea să primească, deoarece nu este permisă cumularea.

Este și situația unui elev în vârstă de 14 ani de la Liceul Internațional de Informatică din Capitală, care în anul trecut școlar a obținut locul III la Olimpiada Națională de Fizică și locul III la Olimpiada Națională de Informatică.

Mama elevului, Oana Neacșu, a încercat să afle de ce copilul ei poate să obțină bursă de performanță pentru o singură disciplină.

„Am trimis toată documentația la școală. Școala a zis că primăria a trimis tabele în care se trece o singură perfomanță și să decidă școala ce performanță trece și că nu finanțează decât o singură bursă. Am făcut sesizare la primărie și mi-au spus că să mă duc către școală. Nu știe nimeni”, a spus Oana Neacșu.

Părintele arată că Ordinul Ministrului Educației nr. 5379/2022 și Hotărârea de Guvern nr. 1138 14/09/2022 nu prevăd situația copiilor care au obținut rezultate la mai multe olimpiade.

Ea consideră că Ministerul Educației ar trebui să ia în considerare recunoașterea competențelor și calității muncii elevilor care au rezultate excepționale la școală.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor Părinților spune că trebuie găsită o soluție pentru a nu se crea o nedreptate în sistemul de burse.

„Eu îmi doresc să încurajăm performanța, dar se creează inechități față de celelalte burse. Sunt elevi care pot lua mai multe burse sociale, sunt elevi care pot lua mai multe burse de merit. Nu poți lăsa acumularea a mai multe burse numai la performanță. Cuantumul total al burselor ar ajunge de trei, patru ori mai mare”, a spus Iulian Cristache.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Educației a spus că 9.996 de studenți beneficiază de bursă de performanță în acest an, recunoscând că bursele nu se pot cumula.

Ministerul face apel la actuala lege a Educației, conform căreia studenții eligibili pentru a primi atât o bursă de performanță, cât și o bursă de merit sau de studiu trebuie să aleagă una dintre cele trei, putând să o aleaga pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru mai mul timp.

„Singura modalitate de cumulare a burselor este prevăzută la art. 19 din Anexa Ordinului ministrului educației 5379/2022, privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar, cu modificările ulterioare: Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”, a răspuns Ministerul Educației.

Ordinul Ministrului Educației nr. 5379/2022 arată că bursele de performanță de 500 de lei pe lună se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Obțin burse de performanță elevii care:

  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;
  • au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

 

Sursă: Radio Europa Liberă

Foto: Unsplash

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed