Efectele războiului asupra comerțului Ucrainei cu România


În luna în care a debutat războiul dintre Rusia și Ucraina, exporturile țării beligerante către România au fost cu peste 71% mai mari față de perioada similară a anului trecut. S-a ajuns la un deficit comercial în valoare de 83.8 milioane de euro, de 2,4 ori mai mare decât în 2021. Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare a fost însă pe un trend ușor descendent, deși se observă deja o creștere importantă a importurilor de porumb destinate, cel mai probabil, altor state.

Războiul din Ucraina a prins România pe o poziție mult defavorabilă față de Ucraina, dacă analizăm relațiile comerciale dintre cele două state. În februarie 2022, luna de debut al războiului cu Rusia și singura pentru care există date, deficitul balanței comerciale cu statul vecin a depășit de 2,4 ori deficitul din perioada similară a lui 2021, potrivit datelor furnizate Economica.net de către Institutul Național de Statistică.

S-a ajuns la o diferență dintre importuri și exporturi de 83,8 milioane de euro, din care peste 2,5  milioane este deficit de produse agroalimentare. Per total, importurilor au crescut cu 60,7 milioane de euro, până la 145,4 milioane de euro, iar exporturile au crescut și ele, dar mult mai puțin, cu 11,3 milioane de euro, până la 61,6 milioane de euro.

România  a importat din Ucraina, în februarie 2022, produse agroalimentare în valoare de aproximativ 10,8 milioane de euro, cu 34,5% mai mult decât în perioada similară a lui 2021 și a exportat de 8,2 milioane de euro, cu 51,5% mai mult decât în 2021. Deficitul comercial a scăzut astfel cu 1,4%, până la 2,5 milioane de euro.

De la ucraineni, România aduce de valori însemnate fire, cabluri, minereuri de fier și gaz de sondă, iar din categoria produselor agroalimentare: produse de brutărie, porumb și ciocolată. Ucraina este în schimb o piață bună pentru industria auto locală.

În ceea ce privește comerțul cu produse agroalimentare, datele aferente lunii februarie relevă încă o dată rolul asumat de România pe piața alimentară globală – acela de furnizori de materie primă pentru alte state care au capacități de procesare.

Potrivit datelor INS, în februarie, România a exportat semințe de floarea-soarelui în valoare de 4,6 milioane de euro și a importat ulei din floarea-soarelui de 414,6 mii de euro.

Ce a importat România din Ucraina în februarie 2022

Ce a exportat România în Ucraina în februarie 2022

Ce produse agroalimentare a importat România din Ucraina, în februarie 2022

Ce produse agroalimentare a exportat România din Ucraina

 

 

 

 

Sursă foto: odessa-journal.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed