Economistul Radu Crăciun: În pofida faptului că recesiunea este anticipată, măsurile de corecție a dezechilibrelor sunt inexistente


România nu se află în prezent într-o criză economică, însă ceea ce se întâmplă seamănă mult cu petrecerea de pe Titanic, spune economistul Radu Crăciun, într-o opinie pe blog, în care subliniază că, deși recesiunea este anticipată, măsurile de corecție a dezechilibrelor din România sunt inexistente.

Potrivit lui Radu Crăciun, o criză este „un eveniment advers pentru care nu ești absolut deloc pregătit”, iar în momentul de față România nu se confruntă încă cu evoluții care să genereze o criză economică.

În schimb, România se află într-un context în care reducerea inflației printr-o creștere agresivă de dobânzi de către băncile centrale, care riscă să ducă țările dezvoltate în recesiune, generând un efect de domino în economia globală, spune el. Mai mult, o eventuală întrerupere a alimentării cu gaz la iarnă, poate fi un moment de răscruce din punctul de vedere al evoluțiilor economice, potrivit lui Crăciun.

„În aceste condiții, întrebarea este cât suntem de pregătiți pentru astfel de evoluții, iar răspunsul este: mai deloc. Practic suntem într-un scenariu al perioadei 2007-2008 în care economia crește pe deficite mari finanțate din exterior: deficit de cont curent și deficit bugetar. (Iar atunci am avut măcar scuză surprizei…)”, afirmă economistul.

El susține că problema este că fluxurile externe sunt mai presus de controlul statului român. „Așa cum 2008 a arătat, în momentul în care investitorii speriați închid robinetul finanțărilor externe, rămâi pe cont propriu și ești obligat să bați pe la porțile instituțiilor financiare multilaterale, care îți impun acele măsuri de reforma pe care singur nu ai fost capabil să le iei. De abia aceea va fi o criză. Și nici măcar pentru că vom fi luați prin surprindere. Mai degrabă pentru că, în pofida faptului că recesiunea este anticipată, măsurile de corecție a dezechilibrelor sunt inexistente”, arată Crăciun.

Potrivit lui, România, în pofida rating-ului său investment grade (recomandat investițiilor), plătește deja dobânzi reprezentative pentru un rating mai slab, ceea ce arată neîncrederea în politică fiscală a României și crește probabilitatea unui șoc de finanțare în contextul unei probabile fugi a investitorilor internaționali de risc.

„Acestea fiind spuse, aș concluziona că România nu se află în prezent într-o criză economică. Dar ceea ce se întâmplă seamănă mult cu petrecerea de pe Titanic. Lipsa unor măsuri de corecție a dezechilibrelor economice transformă România în victima sigură a evoluțiilor economice viitoare adverse. În pofida petrecerii de pe Titanic, BNR nu pare să se grăbească să ia sticlele de băutură de pe masă, tentația fiind de a se transformă mai degrabă într-o “mamă a răniților”. Invocarea deficitului bugetar mare că motiv pentru o creștere doar lentă a dobânzilor, sugerează că inflația va rămâne o vreme mai îndelungată printre noi: în beneficiul bugetului și în defavoarea cetățenilor care în doar trei ani vor vedea economiile din bănci erodate cu o treime. Sustenabilitatea politicii fiscale ar trebui să rămână responsabilitatea guvernului și nu a BNR. Curmarea inflației și administrarea strictă a așteptărilor inflaționiste vedem că este astăzi prioritatea zero a marilor bănci centrale”, conchide economistul.

Postarea integrală, pe blogul lui Radu Crăciun.

 

 

 

 

Sursă foto: Radu Craciun | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed