Economista șefă a Băncii Mondiale, Carmen Reinhart, este sceptică că SUA și alte state ale lumii pot evita o recesiune, având în vedere inflația ridicată, creșterile bruște ale dobânzilor și încetinirea creșterii economice în China, transmite Reuters.
Reinhart, care se întoarce la Universitatea Harvard pe 1 iulie, după un concediu de serviciu public de doi ani, a spus că, din punct de vedere istoric, a fost o sarcină dificilă de a reduce inflația și de a asigura o aterizare ușoară a economiei în același timp, iar riscurile de recesiune sunt în mod clar ”un subiect fierbinte” în acest moment.
”Ceea ce îngrijorează pe toată lumea este că toate riscurile sunt de scădere”, a declarat Reinhart pentru Reuters, într-un interviu online, invocând o serie de șocuri adverse și măsuri ale Rezervei Federale (Fed) de a crește dobânzile după un deceniu și jumătate de ultra-scădere și dobânzi negative.
Criza financiară globală din 2008-2009 a afectat în mare parte o serie de economii avansate, iar China la acea vreme era un mare motor de creștere, dar această criză este mult mai amplă, în timp ce creșterea Chinei nu mai este de două cifre, a spus ea.
Banca Mondială și-a redus luna aceasta prognoza de creștere globală cu aproape o treime, până la 2,9% pentru 2022, avertizând că războiul Rusiei în Ucraina s-a adăugat pagubelor cauzate de pandemia de Covid-19, iar multe țări se confruntă acum cu recesiune.
Aceasta a spus că creșterea globală ar putea încetini la 2,1% în 2022 și la 1,5% în 2023, conducând creșterea pe cap de locuitor aproape la zero, dacă riscurile de scădere se vor concretiza. Întrebată dacă o recesiune ar putea fi evitată în Statele Unite sau la nivel global, Reinhart a spus: ”Sunt destul de sceptică. La mijlocul anilor 1990, sub președintele (Fed) (Alan) Greenspan, am avut o aterizare ușoară, dar preocuparea privind inflația la acea vreme era în jur de 3%, nu în jur de 8,5%. Nu este ca și cum ai putea indica o mulțime de episoade de înăsprire semnificativă a Fed care nu au afectat economia.”
Reinhart a spus că administrația Biden nu a fost singura care a evaluat greșit amploarea riscului de inflație, menționând că Fed, Fondul Monetar Internațional și alții au împărtășit această opinie, deși Banca Mondială a numit-o de la început ”un risc real”. ”Fed ar fi trebuit să acționeze – și spun asta de mult timp – mai degrabă devreme decât mai târziu și mai agresiv. Cu cât aștepți mai mult, cu atât măsurile pe care trebuie să le iei sunt mai draconice”, a spus ea.
Sursă foto: eleconomista.es