Economia României – Prognoza de primăvară a Comisiei Europene


După o creștere puternică în 2021, de 5,9%, ritmul creșterii din acest an va fi mult mai mic, de 2,6% arată prognoza de primăvară a Comisiei Europene. Cauzele enumerate de CE sunt inflația ridicată, care erodează veniturile, și războiul din Ucraina, care afectează sentimentul economic, lanțurile de aprovizionare și investițiile. Pentru 2023, Comisia anticipează o ușoară accelerare a creșterii economice, până la 3,6%, pe fondul unei posibile scăderi a inflației.

Comisia Europeană estimează că inflația în acest an va înregistra o valoare record de 8,9% în România, mai mult decât dublu față de 2021 (4,1%), iar pentru 2023 prognozează o scădere până la 5,1%.

Șomajul în România va rămâne la aproximativ 5,5% în 2022, față de 5,6% anul trecut și se estimează un trend descendent ți în 2023, până la 5,3%.

Se preconizează că deficitul bugetar va atinge 7,5% din PIB în 2022, mai mare decât în 2021 (7,1%), urmând să scadă până la 6,3% în 2023, astfel încât ponderea datoriei în PIB va ajunge la 52,6% până în 2023.

Previziuni econiomice Romania

Sursă: Comisia Europeană

Războiul exacerbează dificultățile deja existente

CE preconizează că PIB-ul UE va rămâne pozitiv în perioada analizată în previziuni, datorită efectului combinat al redeschiderilor post-izolare și al măsurilor ferme luate la nivel de politici în cursul pandemiei pentru a sprijini creșterea economică.
„Mai exact, redeschiderea post-pandemie a serviciilor cu intensitate ridicată a contactelor, o piață a muncii puternică și care continuă să se amelioreze, o acumulare mai scăzută a economiilor și măsurile bugetare de compensare a creșterii prețurilor la energie urmează să sprijine consumul privat, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Creșterea PIB-ului real, atât în UE, cât și în zona euro, este estimată în prezent la 2,7% în 2022 și la 2,3% în 2023, în scădere de la 4,0%, respectiv 2,8% (2,7% în zona euro) în previziunile intermediare din iarna anului 2022.
Declinul din 2022 trebuie interpretat în contextul dinamicii creșterii economice din primăvara și vara anului trecut, care adaugă aproximativ 2 puncte procentuale la ritmul anual de creștere pentru acest an. Creșterea producției din cursul anului s-a redus de la 2,1% la 0,8%.
Principalul impact asupra economiei mondiale și a economiei Uniunii este legat de prețurile materiilor prime energetice. Deși ele crescuseră deja substanțial înaintea războiului, de la nivelurile scăzute înregistrate în timpul pandemiei, incertitudinea legată de lanțurile de aprovizionare a exercitat o presiune în sus asupra prețurilor, sporindu-le totodată volatilitatea. Este ceea ce s-a întâmplat cu alimentele și alte bunuri și servicii de bază, pe fondul unei scăderi a puterii de cumpărare a gospodăriilor, mai precizează comunicatul.
Perturbările provocate de războiul din Ucraina la nivel logistic și al lanțului de aprovizionare, precum și creșterea costurilor de producție la o gamă largă de materii prime se adaugă, pe de o parte, perturbărilor din comerțul mondial cauzate de măsurile drastice de limitare a răspândirii COVID-19 aplicate încă în anumite părți ale Chinei, și afectează, pe de altă parte, producția.
Prețurile la energie împing inflația la niveluri record
Ritmul inflației s-a accelerat de la începutul anului 2021. De la 4,6% an la an în ultimul trimestru din 2021, aceasta a crescut la 6,1% în primul trimestru din 2022.
Inflația totală din zona euro a crescut la 7,5% în luna aprilie, cea mai mare rată din istoria uniunii monetare.Inflația din zona euro este estimată la 6,1% în 2022, ea urmând să scadă la 2,7% în 2023. Pentru 2022 în ansamblu, aceasta reprezintă o revizuire ascendentă considerabilă, în comparație cu previziunile intermediare din iarna anului 2022 (3,5%).
Se preconizează că inflația va atinge un nivel maxim de 6,9% în al doilea trimestru al acestui an, ea urmând apoi să scadă treptat.
Pentru UE, se preconizează că inflația va crește de la 2,9% în 2021 la 6,8% în 2022 și că va scădea din nou la 3,2% în 2023. Inflația medie de bază este estimată la peste 3% în 2022 și 2023, atât în UE, cât și în zona euro, potrivit comunicatului.
Piața muncii va crește
Piața muncii intră în noua criză de pe o bază solidă. În 2021, în economia Uniunii au fost create peste 5,2 milioane de locuri de muncă, ceea ce a atras un număr suplimentar de aproape 3,5 milioane de persoane pe piața muncii. În plus, numărul șomerilor a scăzut cu aproape 1,8 milioane de persoane. Ratele șomajului la finele anului 2021 au scăzut sub nivelurile record anterioare.
Conform previziunilor, condițiile de pe piața muncii vor continua să se amelioreze. Se estimează că ocuparea forței de muncă din UE va crește cu 1,2 % anul acesta, deși această rată anuală de creștere este stimulată de dinamica puternică din a doua jumătate a anului trecut. Se anticipează că refugiații de război ucraineni din Uniune vor intra pe piețele muncii doar treptat, cu efecte tangibile ce vor deveni vizibile abia începând cu anul viitor.
Ratele șomajului ar urma să scadă, conform previziunilor, până la 6,7% în acest an și 6,5% în 2023 în UE, în timp ce în zona euro ele ar urma să atingă 7,3% în 2022 și 7,0% în 2023.
Costurile legate de război cresc
În pofida costurilor măsurilor de atenuare a impactului prețurilor ridicate la energie și ale măsurilor de sprijinire a refugiaților ucraineni, se preconizează că deficitul public agregat din UE va continua să scadă în 2022 și 2023, datorită retragerii în continuare a măsurilor temporare de sprijin legate de COVID-19. De la 4,7% din PIB în 2021, se preconizează că deficitul UE va scădea la 3,6% din PIB în 2022 și la 2,5% în 2023 (3,7% și 2,5 % în zona euro).
După ce a scăzut la aproximativ 90% în 2021 (97% în zona euro) față de vârful istoric de aproape 92% din PIB în 2020 (aproape 100% în zona euro), se preconizează că ponderea agregată a datoriei în PIB la nivelul UE va scădea la aproximativ 87% în 2022 și la 85% în 2023 (95%, respectiv 93% în zona euro), rămânând peste nivelul anterior COVID-19.
Incertitudinea și riscurile depind de evoluția războiului
Riscurile la adresa previziunilor privind activitatea economică și inflația depind în mare măsură de evoluția războiului și, în special, de impactul acestuia asupra piețelor energiei.
Având în vedere gradul ridicat de incertitudine, previziunea de referință este însoțită de o analiză de scenariu bazată pe modele, care simulează impactul creșterii prețurilor la produsele energetice de bază, precum și impactul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze din Rusia. În acest din urmă scenariu, mai sever, ratele de creștere a PIB-ului s-ar situa sub nivelul de referință prevăzut cu aproximativ 2,5 puncte procentuale în 2022, respectiv 1 punct procentual în 2023, în timp ce inflația ar crește cu 3 puncte procentuale în 2022 și cu peste 1 punct procentual în 2023, peste proiecția de bază.
Pe lângă aceste perturbări potențiale ale aprovizionării cu energie, problemele mai grave decât se preconizase din lanțurile de aprovizionare, precum și creșterile suplimentare ale prețurilor materiilor prime non-energetice, în special ale alimentelor, ar putea conduce la o intensificare a presiunilor în jos asupra creșterii economice și a presiunilor în sus asupra prețurilor. Efectele secundare mai mari decât se preconizase provocate de un șoc inflaționist importat ar putea amplifica forțele stagflaționiste. Presiunile inflaționiste puternice sunt însoțite și de riscuri sporite la adresa condițiilor de finanțare. În fine, COVID-19 rămâne un factor de risc.
Dincolo de aceste riscuri imediate, invadarea Ucrainei de către Rusia duce la o „decuplare” economică a Uniunii de Rusia, cu consecințe dificil de înțeles pe deplin în momentul de față.
Comisarul european pentru economie: Invadarea Ucrainei afectează redresarea economică a Europei
„Nu există nicio îndoială că economia Uniunii trece printr-o perioadă dificilă din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În consecință, ne-am revizuit previziunile în sens descrescător. Factorul negativ covârșitor este creșterea prețurilor la energie, care a împins inflația la niveluri record și a pus presiune asupra întreprinderilor și gospodăriilor europene. Deși creșterea va continua anul acesta și anul viitor, ea va fi mult mai modestă decât ne așteptasem anterior. Incertitudinea și riscurile la adresa perspectivelor vor rămâne ridicate atât timp cât agresiunea Rusiei continuă. Există însă unele rezultate pozitive care ne permit să facem față acestei crize. Fundamentele noastre economice sunt solide: înainte de începerea acestui război, economia Uniunii se angajase pe calea unei redresări și creșteri economice puternice. Economia Uniunii creează tot mai multe locuri de muncă, atrăgând un număr sporit de persoane pe piața muncii și menținând șomajul la un nivel scăzut. Pe măsură ce statele membre își pun pe deplin în aplicare planurile de redresare și reziliență, acest lucru va oferi impulsul atât de necesar forței noastre economice”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, potrivit comunicatului.
La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat că „Invadarea Ucrainei de către Rusia provoacă suferințe și distrugeri inimaginabile, însă ea afectează și redresarea economică a Europei. Războiul a condus la o creștere bruscă a prețurilor la energie și a perturbat și mai mult lanțurile de aprovizionare. Prin urmare, în prezent, se preconizează că inflația va rămâne la un nivel mai înalt pentru o perioadă mai lungă de timp. Redresarea economică puternică de anul trecut va continua să aibă un efect pozitiv asupra ritmului de creștere din acest an. O piață a muncii puternică, redeschiderea post-pandemie și NextGenerationEU ar trebui să ofere un sprijin suplimentar economiilor noastre și să contribuie la reducerea datoriei și a deficitelor publice. Aceste previziuni sunt însă supuse unui grad ridicat de incertitudine și unor riscuri strâns legate de evoluția războiului din Rusia. Sunt posibile și alte scenarii, în care creșterea ar putea fi mai scăzută și inflația mai ridicată decât anticipăm astăzi”.
Metoda de calcul
Ppreviziunile CE se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a prețurilor produselor de bază, întemeiate pe informațiile disponibile până la data de 29 aprilie. Pentru toate celelalte date-sursă, inclusiv ipotezele privind politicile publice, aceste previziuni iau în considerare informațiile disponibile până la data de 29 aprilie, inclusiv. Cu excepția cazului în care sunt anunțate și detaliate în mod corespunzător noi politici, proiecțiile pornesc de la ipoteza menținerii politicilor actuale, arată CE în comunicat.
Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară și în toamnă) și două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară).
Previziunile intermediare cuprind valorile anuale și trimestriale ale PIB-ului și ale inflației tuturor statelor membre pentru anul în curs și pentru anul următor, precum și date agregate pentru UE și zona euro.Previziunile economice ale Comisiei Europene din vara anului 2022 vor actualiza previziunile privind PIB-ul și inflația și se preconizează că vor fi prezentate în iulie 2022.

Sursp foto: romania-insider.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed