Economia mondială de 94 de trilioane de dolari într-un singur grafic


Doar patru țări – SUA, China, Japonia și Germania – reprezintă peste jumătate din producția economică mondială în funcție de produsul intern brut (PIB) în termeni nominali. De fapt, numai PIB-ul SUA este mai mare decât PIB-ul combinat a 170 de țări.

Cum se compară diferitele economii ale lumii? În această vizualizare ne uităm la PIB-ul pe țară în 2021, folosind date și estimări de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

O privire de ansamblu asupra PIB-ului

PIB-ul servește ca un indicator larg pentru producția economică a unei țări. Măsoară valoarea totală de piață a bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară într-un interval de timp specific, cum ar fi un trimestru sau un an. În plus, PIB-ul ia în considerare și producția serviciilor oferite de guvern, cum ar fi banii cheltuiți pentru apărare, asistență medicală sau educație. În general, atunci când PIB-ul crește într-o țară, este un semn de activitate economică mai mare de care beneficiază lucrătorii și întreprinderile (în timp ce inversul este valabil pentru o scădere).

Economia mondială: Top 50 de țări

Cine sunt cei mai mari contributori la economia globală? Iată clasamentul celor mai mari 50 de țări după PIB în 2021:

* Au fost utilizate estimarile FMI cu cele mai recente date disponibile. 

La 22,9 trilioane de dolari, PIB-ul SUA reprezintă aproximativ 25% din economia globală, o pondere care s-a schimbat semnificativ în ultimii 60 de ani. Industriile finanțelor, asigurărilor și imobiliare (4,7 trilioane de dolari) contribuie cel mai mult la economia țării, urmate de serviciile profesionale și de afaceri (2,7 trilioane de dolari) și guvernamentale (2,6 trilioane de dolari).

Economia Chinei este a doua în termeni nominali, situându-se la aproape 17 trilioane de dolari în PIB. Rămâne cel mai mare producător din lume, pe baza producției, cu producție extinsă de oțel, electronică și robotică, printre altele.

Cea mai mare economie din Europa este Germania, care exportă aproximativ 20% din autovehiculele din lume. În 2019, comerțul total a echivalat cu aproape 90% din PIB-ul țării.

Privind în perspectivă la PIB-ul lumii

Cifra globală a PIB-ului de 94 de trilioane de dolari ne poate părea enormă astăzi, dar un astfel de total ar putea părea mult mai modest în viitor.

În 1970, economia mondială era doar aproximativ 3 trilioane de dolari în PIB – sau de 30 de ori mai mică decât este astăzi. În următorii treizeci de ani, economia globală este de așteptat să se dubleze din nou mai mult sau mai puțin. Până în 2050, PIB-ul global ar putea ajunge la aproape 180 de trilioane de dolari.

Sursă foto: unsplash.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed