După victoria Giorgiei Meloni, ce se va întâmpla cu românii din Italia?


Potrivit raportului anual pe 2022 al Biroului Național de Statistică din Italia, Istat, aproximativ 5,2 milioane de cetățeni străini locuiesc în prezent în Italia, reprezentând aproape 9% din populația totală a țării, de 59 de milioane de locuitori. Aceste cifre se referă însă doar la rezidenții înregistrați. Aproximativ 500.000 de persoane sunt neînregistrate. Șaptezeci și șapte la sută din populație consideră că nivelul imigrației este “prea ridicat”, potrivit unui sondaj YouGov realizat în decembrie anul trecut pentru mai multe ziare din Europa – cu 10 puncte peste media Uniunii Europene.

Piața forței de muncă este deja puternic dependentă de imigrație, în special pentru locurile de muncă slab calificate din agricultură, construcții, ajutor la domiciliu și ospitalitate.

Există îngrijorări tot mai mari cu privire la soarta migranților și a refugiaților în Italia și în Uniunea Europeană în general. Coaliția conservatoare formată din extrema dreaptă Frații Italiei, Liga și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi a promis că va lua măsuri drastice împotriva imigrației în masă.

O coaliție de dreapta, condusă de partidul Frații Italiei al Giorgiei Meloni, a ieșit victorioasă în alegerile generale din țară. Coaliția de dreapta a declarat că siguranța publică este o prioritate, promițând să lupte împotriva a tot ceea ce înseamnă infracțiuni minore, mafie, violență împotriva femeilor și vânzarea și distribuția de droguri ilegale.

Cu toate acestea, acest lucru ar putea exacerba și mai mult crizele umanitare și ostilitatea sporită cu care se confruntă migranții în Italia, deoarece situația lor continuă să se deterioreze. Având în vedere că mulți migranți sunt lăsați de izbeliște în Italia, aceștia ar putea fi și mai mult dezavantajați de o combinație de politici neglijente și măsuri europene disfuncționale în urma unei victorii electorale a blocului de dreapta.

Imigranții au reprezentat o parte importantă a campaniilor lui Meloni și Salvini, cu promisiuni privind controale mai stricte la frontiere. De altfel, Papa Francisc a transmis un mesaj italienilor care se gândesc să voteze pentru partidele anti-imigrație, printr-o omilie în care a avertizat împotriva “ridicării de ziduri împotriva fraților și surorilor noastre, care ne închid în singurătate”.

 

 

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed