Rusia poate închide exploatarea gazului până la un anumit nivel, dar nu până la zero și acest element putea fi jucat de UE. După ce Comisia Europeană (CE) a început să vorbească de plafonarea prețului gazului rusesc, acesta a scăzut cu 44% pe bursa din Amsterdam. Când primele surse au spus că nu se va mai face plafonarea, prețul a crescut cu 12%, afirma Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.
În funcție de cum va fi aplicată concret supraimpozitarea producătorilor de energie ieftină, să nu ne trezim peste câteva luni de zile că avem o capacitate de producție și mai mică decât acum, adică să nu cădem din lac în puț. Un alt pericol este să îndepărtăm investițiile, atrage atenția Dumitru Chisăliță, într-un interviu pentru SpotMedia.ro.
“Ne axăm pe cauzele care au determinat apariția unui fenomen, nu pe efectele lui și credem că dacă tratăm efectele, rezolvăm și cauzele. Principala soluție este să creștem producția de energie, producția de gaze, să ajungem în situația că ele să fie mai mari decât cererea sau cel puțîn egale”.
Când România ar avea foarte multe centre de producere a energiei electrice, a energiei termice, practic sistemul nu mai poate fi controlat atât de bine. Pentru a putea să controlezi mai departe România, ai nevoie să controlezi energia.
Continuarea pe SpotMedia.ro
Sursă foto: Chisalita Dumitru | Facebook