Drone, Iron Dome și dorințe: ce vrea să cumpere România din Israel


România este foarte interesată să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome din Israel, susțin surse apropiate publicației Haaretz, în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, în Israel, săptămâna trecută. Dacă se va încheia un acord, România, membră NATO, va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul.

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului, în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în numeroase runde de lupte împotriva Gaza. Fiecare baterie costă aproximativ 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptoare 50.000 de dolari.

Însă Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două sisteme armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Nu se crede că americanii sunt interesați de mai multe.

Potrivit unor rapoarte confirmate, Azerbaidjanul a achiziționat, de asemenea, Iron Dome. O serie de țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă – au cumpărat componenta radar.

Într-un interviu acordat Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a declarat că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare în domeniul securității modernizate cu Israelul. “Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a declarat ministrul român.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed