Mihaela Neagu și Luminița Teodorescu, care controlează direct și indirect fabricile de zahăr din Luduș și Bod, au investit recent 5 milioane de euro într-o fabrică din Dâmbovița pentru recuperarea și reciclarea a 10 tipuri de deșeuri. Uzina are deja 20 de angajați și se preconizează că va angaja încă 30 de persoane.
Potrivit termene.ro, firma Europe Waste Management, deținută de Luminița Teodorescu (66% din acțiuni) și Mihaela Neagu (33% din acțiuni), a demarat recent activitatea de colectare și reciclare deșeuri într-o unitate în Crevedia, Dâmbovița.
Mihaela Neagu deține și fabrica de zahăr Bod, prin intermediul acționarului majoritar, Best Achiziții SRL. De asemenea, ea deține parțial, împreună cu domnul Mihail-Daniel Matache, și fabrica de zahăr de la Luduș, achiziționată de la compania franceză Tereos.
Instalația este amplasată pe o suprafață de 50.000 mp și poate colecta peste 30.000 de tone de deșeuri pe lună. Deșeurile sunt apoi procesate în vederea reutilizării, cu o capacitate de reciclare de până la 120 de tone pe oră, în funcție de tipul de deșeuri procesate.
Compania colectează 10 tipuri de deșeuri din întreaga țară, inclusiv deșeuri de construcții, deșeuri industriale, hârtie și carton, textile, produse electrice și electronice, sticlă, deșeuri de lemn și deșeuri alimentare, folosind propriile mijloace de transport adecvate.
„Am pornit acest business de la ideea că trebuie să aducem în piața românească o tehnologie modernă, care să ne permită să reciclăm cât mai multe tipuri de deșeuri și să contribuim la eliminarea gropilor de gunoi. Îngroparea deșeurilor ce provin din demolări și construcții reprezintă o problemă majoră în România, motiv pentru care am adus soluția reciclării acestor deșeuri.
Principalele materiale care sunt recuperate din deşeurile rezultate din construcţii şi demolări sunt: asfaltul, betonul, lemnul, pereţii de gips-carton, şindrile asfaltice, metale etc. Prin reciclarea lor, ca produse finite putem obține : agregate pentru covoare asfaltice, structuri de umpleri, produse de absorbție, etc. De asemenea, avem capacitatea de a recicla deșeuri electrice si electronice, sticlă, lemn, materiale plastice si textile”, ne-a explicat antreprenoarea.
Potrivit acesteia, unitatea de la Crevedia are capacitatea de a elimina total depozitarea și incinerarea deșeurilor. Astfel, în urma reciclării se obțin produse finite și/sau reutilizate, nefiind necesar transportul către vreo groapă de gunoi.
Sursă foto: istockphoto.com