Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale și energie electrică din România, la care statul român deține participații minoritare, caută soluții pe fondul scumpirii accelerate a energiei și gazelor


Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale și energie electrică din România, la care statul român deține participații minoritare, subsidiarele locale ale giganțului francez Engie și ale celui german E.ON, caută soluții pe fondul scumpirii galopante a energiei și gazelor pe piețelor angro și al obligației legale de a suporta costurile plafonării prețurilor la consumatorii finali, costuri rambursate cu întârziere și nu integral de către Guvern.

Engie România se pregătește să încheie un contract de finanțare cu grupul-mamă Engie, prin afiliații săi, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

Acționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni.

La rândul său, furnizorul E.ON Energie trebuie să plăteasă dobânzi semnificativ mai mari pe două facilități de finanțare bancară contractate.

Compania a obținut deja aprobarea acționarilor pentru a încheia acte adiționale la contractele cu ING Bank și Unicredit, de majorare de la 0,3% până la maximum 1% a dobânzii la o facilitate overdraft în valoare de cel mult 993 milioane lei, respectiv de creștere de la 1,25% până la maximum 2% a dobânzii la o facilitate overdraft de cel mult 400 milioane lei și de majorare la 0,75% a comisionului la o facilitate de emitere de scrisori de garanție de maximum 1 miliard de lei.

E.ON Energie este controlată indirect de către grupul german E.ON, prin E.ON România SRL, cu 68,18% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Ministerului Energiei (31,82%).

După cum a relatat Profit.ro, și Enel Energie și Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim, furnizori majori de energie electrică pe piața românească, au fost nevoiți să împrumute de urgență luna trecută sute de milioane de euro de la compania-mamă din Italia.

″În august 2022, dat fiind că necesarul de finanțare curent crește, iar băncile cu care companiile deja aveau contractate linii de finanțare nu au putut răspunde în timp optim, managementul a identificat o soluție de urgență, anume contractarea de împrumuturi de la divizia financiară a acționarului Enel Group, anume Enel Finance International NV, în valoare de 250 milioane euro pentru Enel Energie și 125 milioane euro pentru Enel Energie Muntenia″, se menționează în raportul semestrial al Fondului Proprietatea, acționar minoritar la cei doi furnizori.

Problema de lichiditate a întregii industrii de furnizare, dar și de distribuție de energie este mai veche, după cum a relatat Profit.ro.

La începutul anului, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica SA, unde acționar principal este statul român, cu 48,8% din acțiuni, a dezvăluit că se vede obligat să contracteze anul acesta împrumuturi bancare suplimentare pe termen scurt pentru finanțarea activității curente în valoare de până la 1,5 miliarde lei, pentru care are nevoie de garanția companiei-mamă, întrucât suma menționată este mai mare decât valoarea contabilă totală a activelor Electrica Furnizare la 31 decembrie 2021, cifrată la sub 1,4 miliarde lei.

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed