Din 1 februarie, certificatul digital COVID în UE îşi pierde valabilitatea după 9 luni. Ce a declarat seful DSU, Raed Arafat, despre noile reguli în Romănia.


De la 1 februarie intră în vigoare noi norme pentru certificatul digital al UE privind Covid. Comisia Europeană a adoptat pe 21 decembrie ca certificatul verde european să aibă o perioadă de valabilitate de maxim 9 luni dacă persoana nu are doza de rapel (booster) de vaccin anti-Covid-19. Astfel, statele membre vor trebui să se conformeze cu aceste reguli pentru a permite călătoriile fără restricții în cadrul UE. Perioada de valabilitate se calculează de la ultima doză de vaccin. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, luni, că acest lucru urmează să fie reglementat și în România.

„De mâine intră regulă că cei care au ultima doză, a doua doză făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaște certificatul lor decât dacă fac cea de-a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat și în România în curând. La noi încă este certificatul pe două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect, să intre în concordanță cu regulile europene. Mâine intră persoana respectivă (cu prima schemă de vaccinare – n.red.), dar în curând normal trebuie să ne aliniem și regulilor europene.

La un moment dat, cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză vor trebui să aibă test” – a afirmat Raed Arafat, după ședința de Guvern.

El a adăugat că, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID, iar acest document poate fi folosit în continuare pentru intrarea în magazine, restaurante sau teatre.

„Certificatul digital în România va trebui să fie adaptat regulilor UE printr-un act normativ, lucru care urmează să se facă. În momentul în care se face se va aplica regula europeană generală, care este două doze, 9 luni de la ultima doză, sau dacă au trecut 9 luni va trebui să fie făcută a treia doză” – a afirmat acesta.

Întrebat dacă se aşteaptă la proteste ale românilor dacă aceştia vor fi obligaţi să îşi facă a treia doză de vaccin, Arafat a răspuns: „Astea nu sunt reguli doar din România, sunt reguli europene, sunt făcute şi aprobate la nivelul tuturor ţărilor membre UE. Nu este o chestiune inventată de noi şi care vrem să o implementăm altfel decât alte zone. Este regula aplicată şi recomandată de către toţi membrii UE”.

Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a adoptat norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE. Perioada se calculează de la administrarea seriei primare de vaccinare formată în general din 2 doze (sau, în cazul vaccinului Johnson și Johnson, dintr-o singură doză).

„O perioadă clară și uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate.

Perioada de valabilitate de 9 luni ține seama de orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel (booster) este recomandată în termen de cel mult șase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare.

Certificatul va rămâne valabil pe o perioadă de grație de încă trei luni după cele șase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naționale de vaccinare și accesul cetățenilor la dozele de rapel (booster).

Noile norme se vor aplica de la 1 februarie 2022” – arată un comunicat al Comisiei Europene.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed