Descoperirea care schimbă istoria climatică a Groenlandei

Greenland Arctic Icebergs Sunset Twilight Panorama. Large arctic Iceberg drifting on the polar waters under moody sunset skyscape, cloudscape mirroring in the calm water. Arctic Ocean, Illulissat, Greenland, Denmark, North Polar Region


O descoperire recentă arată că Groenlanda, acum 416.000 de ani, era un teritoriu verde, ceea ce indică faptul că ghețarii din regiune nu sunt atât de stabili pe cât se credea anterior. Acest lucru sugerează că istoria geologică a Groenlandei ar putea fi diferită de ceea ce se credea și că scenariul de topire a ghețarilor s-ar putea repeta.

Până acum, geologii erau de părere că Groenlanda a fost acoperită de gheață pentru milioane de ani, așa că această descoperire a venit ca o surpriză, conform Sky News.

Această descoperire a fost posibilă datorită analizei unor mostre de gheață extrase din Groenlanda cu câteva decenii în urmă. Aceste mostre au fost colectate din partea de nord-vest a Groenlandei în timpul Războiului Rece și apoi uitate. În acea perioadă, oamenii de știință americani au forat gheața până la o adâncime de aproximativ 1,5 kilometri.

Recent, aceste mostre au fost redescoperite într-un depozit și analizate din nou. La o adâncime corespunzătoare unei vârste de 416.000 +/- 38.000 de ani, în loc de gheață, au fost găsite frunze și mușchi de copaci. Acest lucru indică faptul că peisajul din zona de unde au fost colectate mostrele era similar cu cel al pădurilor boreale de astăzi.

În plus, o altă echipă de cercetători a efectuat recent foraje în regiune, care au arătat că Groenlanda era verde și acum aproximativ 1,1 milioane de ani. Acest lucru indică faptul că Groenlanda a fost o insulă verde în cel puțin două perioade diferite în ultimii 1,1 milioane de ani.

Potrivit calculelor specialiștilor, publicate în revista Science, topirea ghețarilor din Groenlanda ar fi cauzat o creștere a nivelului mărilor cu 1,5 metri. Acest scenariu se repetă în prezent, când multe orașe sunt situate pe coastele mărilor și oceanelor, ceea ce reprezintă o problemă complexă de gestionat.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed