Depozitele de gaze ale României se golesc în ritm alert, comparativ cu media europeană


La jumătatea ciclului de extracție, depozitele de gaze sunt pe trei sferturi pline încă, procent care poate părea satisfăcător, dar este semnificativ sub media europeană. Posibilele cauze și implicații

Gradul de umplere a depozitelor de gaze naturale era, în România, de 74,5% la data de 13 ianuarie potrivit statisticilor Gas Infrastructure Europe (GIE), organismul european relevant. Era al treilea cel mai mic grad de umplere din statele relevante, după cel din Slovacia (73,2%), și Ungaria (65,7%) în condițiile în care media de umplere a depozitelor la nivelul UE era de 81,88%.

Așadar, la jumătatea sezonului de extracție a gazelor, Europa se află încă peste nivelul de 80%, angajament făcut înainte de începerea sezonului rece, iar marii consumatori au niveluri relativ confortabile: Germania are 90%, Franța 80%, Italia tot în jur de 80%, etc.

Așadar, România, care avea și ea înmagazinate la începutul lui noiembrie gaze la aproape 98% din capacitatea de stocare, a ajuns la sub 75%, cu 24,4 TWh înmagazinați, echivalentul a aproximativ 2,3 miliarde de metri cubi.

Situația este mult mai bună decât acum un an – la 13 ianuarie 2022 România avea umplută doar 48,4% din capacitatea de stocare, dar asta era înainte de începutul războiului din Ucraina și toate lucrurile stăteau altfel.

Sursă foto:ceccarbusinessmagazine.ro
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed