De la începutul anului viitor, debitorii cu credite variabile în funcție de IRCC vor plăti rate mai mari


Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) va înregistra o primă creștere după un an și jumătate de scăderi. Noua valoare se va aplica din ianuarie. Până la finele anului, debitorii care au dobânzile calculate în funcție de IRCC vor plăti însă mai puțin.

Pentru perioada octombrie-decembrie, valoarea IRCC aplicabilă va fi cea calculată pe baza dobânzilor din aprilie-iunie de 1,08%, în scădere față de valoarea precedentă de 1,25%, valabilă până la finele lunii septembrie.

De la începutul anului viitor, debitorii cu credite variabile în funcție de IRCC vor plăti, însă, rate mai mari. IRCC crește la 1,17% și întrerupe, astfel, un ciclu de șase trimestre consecutive de scădere, pe fondul relaxării monetare a băncii centrale în contextul pandemiei. Noile valori aplicabile din ianuarie se bazează pe cotațiile din intervalul iulie-septembrie.

Evoluția marchează începutul unui nou ciclu monetar. Precedentul a fost întrerupt de pandemie, când rata era până în jurul a 2,5%.

Banca centrală a criticat în repetate rânduri modul în care se calculează IRCC, pentru că îngreunează transmiterea politicii monetare – deciziile BNR sunt puse în piață cu întârziere de un trimestru față de sfârșitul perioadei de referință, respectiv cu jumătate de an după începutul ei. Referința IRCC este obligatorie pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate începând cu mai 2019.

Inflația ridicată la nivel mondial și în special în Europa Centrală și de Est a determinat mai multe bănci centrale să treacă la majorarea dobânzilor. BNR are rata cheie la un minim istoric de 1,25%, dar analiștii estimează că din noiembrie va începe să o majoreze. IRCC este sensibil la evoluția lichidității și a ratei nominale pe termen scurt, întrucât reprezintă o medie a dobânzilor la depozitele interbancare. O creștere a ratei de politică monetară înseamnă și o majorare a dobânzii facilității de depozit, care în prezent e la 0,75%, mult în teritoriu negativ, dar și a dobânzii de intervenție în piață la care se face drenarea lichidității în exces.

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed