De ce pleacă Enel din România?


Ieri, președintele și directorul general al Enel a confirmat indirect retragerea companiei din România. Plecarea este stabilită la sfârșitul anului viitor, lăsând suficient timp pentru Enel să se pregătească să iasă din România fără a lăsa consumatorii să se confrunte cu probleme de aprovizionare.

Nu există nicio îndoială că mulți aplaudă plecarea iminentă a companiei. Sunt destui oameni care cred că este o oportunitate pentru furnizori de a specula creșterea prețului, dar, de fapt, compania de furnizare a energiei electrice trebuie să încaseze bani de la buget datorită aplicării regulii de compensare a plafonului de preț al energiei electrice.

Desigur, unii s-au întrebat de ce Enel a ales să plece din România. Șeful companiei italiene a fost destul de ambiguu cu privire la decizia de a părăsi țara. Într-un fel, în loc să dea vina pe reglementările introduse odată cu criza energetică, el a explicat că eventualele investiții care ar trebui făcute în România nu justifică potențialul de creștere al pieței. Acest argument poate fi valabil.

Ieșirea unei companii de dimensiunea Enel din România nu trebuie să treacă neobservată. Deși nimeni nu este de neînlocuit și, evident, nici măcar marii investitori, motivele abandonului pieței merită o analiză atentă. Mai ales din partea executivă. Altfel, am observa o creștere a cifrei de afaceri în absența oricărui răspuns din partea instituțiilor publice.

Așadar, trebuie să revenim la întrebarea inițială și anume: de ce a părăsit Enel piața din România? Prima explicație are de-a face cu situația companiei-mamă. De exemplu,  agenția Fitch a retrogradat ratingul datoriei pe termen lung al companiei la BBB+ de la A- la începutul acestui an. Nu înseamnă că firma ar avea neapărat probleme de rambursare a datoriilor, dar agenția de rating a remarcat că Enel avea linii de credit în valoare de 15,6 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut, dintre care 15,1 miliarde erau scadente după 2022.

De asemenea, Enel a vândut o serie de active la nivel internațional anul trecut pentru a-și asigura lichiditatea. Lichiditatea companiei acoperă datorii cu scadență până la sfârșitul acestui an, dar grupul poate obține finanțare de la piață (care a emis mai multe obligațiuni pentru a începe să investească) și de la companii bancare. Per total, datoria totală a grupului Enel era de 67,7 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut, iar anul acesta a fost de 69 de miliarde de euro.

Grupul italian este foarte îndatorat, mai ales dacă avem în vedere că și companiile din grup trebuie să își finanțeze singure investițiile. De altfel, Enel este considerat unul dintre liderii mondiali în tranziția energetică, dezvoltându-și capacitatea de producere a energiei regenerabile în mai multe state. Prețul plătit a fost creșterea datoriei, dar trebuie menționat că Enel este acum bine poziționată în cursa tranziției energetice.

Prin urmare, decizia consiliului de conducere al companiei a fost de a vinde active de pe anumite piețe, inclusiv din România. Este un accent pe piețele care se vor dezvolta și, ca urmare, sunt importante pentru grup.

 

Sursă: rfi.ro

Foto: Unsplash

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed