Un subiect sensibil și tabu: banii. Acest instrument care circulă peste tot în lume aduce frustrări pentru o mare parte din populația globului. În România, situația este una și mai delicată, având în vedere că românii învață cu greu, spre deloc, cum își pot gestiona mai bine banii.
Educația financiară nu este ceva ce se predă în școli, este mai degrabă ceva ce oamenii învață individual pe parcursul vieții, mai ales în momentul în care realizează că deși muncesc în fiecare zi, banii tot nu ajung, iar frustrările cresc de la lună la lună.
Principala problemă în economisirea banilor pentru societatea românească este că populația nu știe cum anume să facă acest lucru. De multe ori nici măcar nu este vorba de a economisi bani, ci de a știi cum să îi investești, în așa fel încât să scapi de frica de a rămâne fără aceștia. Degeaba economisim dacă nu știm în ce putem să investim.
Nivelul de educație financiară al populației României este de 21% din total, în timp ce nivelul mediu al UE este de 52%, conform unui studiu al S&P Ratings. Acest lucru se reflectă în principal prin amânarea constantă a planificării financiare, activitate care, alături de controlul stomatologic, este cel mai des amânată de români, după cum reiese dintr-un studiu realizat de Aegon România.
Metode de a economisi bani
Dacă primul pas pentru a investi bani este economisirea lor, atunci este bine să avem informațiile necesare pentru a reuși să economisim eficient.
- Atunci când începi să economisești bani, trebuie să îți stabilești un obiectiv. Astfel, dacă ți-ai stabilit un anumit target vei fi mai determinat să pui deoparte o parte din salariul tău. Poți să-ți pui banii într-un cont de economii, pe care să-l alimentezi lunar cu suma economisită. Dacă ți se pare greu să pui ceva deoparte din salariul tău, începe cu sume mici, cum ar fi 100 lei.
- Când primești salariul, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să pui banii în contul tău de economii. Odată ce ați făcut asta, puteți începe să cheltuiți restul banilor pe lucrurile de care aveți nevoie, fără a utiliza un cont de economii. După ce vă retrageți economiile lunare, este important să urmăriți câți bani rămân în cont.
- Încearcă să economisești câțiva lei în fiecare zi într-un mod foarte simplu. De exemplu, poți să-ți faci un standing order care să-ți trimită automat 1 leu pe zi către un cont de economii sau 10 lei pe săptămână, tu alegi cum e cel mai potrivit pentru tine. La finalul anului, de exemplu, vezi cât ai reușit să economisești în total – există șanse mari să fii surprins de suma pe care ai reușit să o strângi.
- Poți să faci din economisirea banilor o activitate interactivă prin acceptarea unor provocări în fiecare lună. De exemplu, poți încerca provocarea de economisire de 52 de săptămâni în care trebuie să-ți setezi o sumă minimă pe care să o pui în contul de economii la finalul fiecărei săptămâni. În timp, poți să crești valoarea sumei minime în funcție de posibilitățile tale financiare.
- Economisirea banilor nu ar trebui să-ți aducă bătăi de cap, dar în cazul în care o vezi ca pe o altă responsabilitate copleșitoare, atunci poți să folosești o aplicație mobilă care să se ocupe de această activitate în mod automat.
Atunci când există un obiectiv clar, acela de a economisi, oricare dintre aceste metode poate funcționa ușor. Un plan financiar pornește în primul rând de la dorința de a gestiona mai bine banii. De aici ne îndreptăm către economii, apoi către investiții.
Educația financiară este un pas important în viața oricărei persoane care de-a lungul timpului a avut o relație tumultoasă cu propriile fonduri. Sunt puțini oameni care înțeleg cu adevărat cum funcționează sistemul în care banii lucrează pentru ei, nu invers.
Metode de a investi bani
- Bursa de valori
Cel mai comun și, probabil, cel mai profitabil loc în care investitorii își pot pune banii este piața de valori. Când cumpărați acțiuni, dețineți o mică parte din compania în care ați cumpărat acțiunile respective. Atunci când compania realizează profituri, vă poate plăti o parte din acele profituri sub formă de dividende, în funcție de câte acțiuni cumpărați. Pe măsură ce valoarea companiei crește în timp, la fel crește și prețul acțiunilor pe care le dețineți, ceea ce înseamnă că le puteți vinde ulterior pentru profit.
- Obligațiuni
Când cumpărați o obligațiune, în esență împrumutați bani de la o companie. Compania care v-a vândut obligațiunea vă va plăti dobândă la „împrumut” pe toată durata obligațiunii. Obligațiunile sunt adesea considerate „mai puțin riscante” decât acțiunile, cu toate acestea, au și un potențial de rentabilitate mult mai scăzut.
- Imobiliare
Imobiliarele sunt considerate o investiție de timp, deoarece sunt mai puțin probabil să își piardă din valoare. De asemenea, in functie de zona in care se afla o cladire, pretul acesteia poate creste in cativa ani pe masura ce zona se dezvolta.
Așadar, dacă ai pus niște bani deoparte și vrei să investești în ceva profitabil, atunci un apartament sau o casă ar putea fi alegerea potrivită. Chiar dacă alegeți să nu locuiți acolo, le puteți închiria și costul va începe să se plătească în primele luni.
- Deschiderea unei afaceri
Afacerile realizate bazate pe analiză și evaluare presupun că costul inițial este destul de mic, de obicei echivalent cu un spațiu de birou mic și câțiva angajați. Desigur, dacă ești expert într-un anumit domeniu, poți să o faci și singur.
- Investiții în propria persoană
Cu toate că sunt atipice, investițiile în educația proprie și in dezvoltarea abilitășilor și cunoștințelor pe care deja le avem pot produce un confort financiar foarte mare pe termen lung.
Deși efectele nu vor fi imediate, dezvoltarea abilităților și cunoștințelor pe care le aveți vă poate ajuta să obțineți mai mult din afacerea în care vă aflați. De exemplu, dacă sunteți antreprenor, o idee bună ar putea fi să urmați cursuri sau niște ateliere specifice de promovare financiară sau online.
Investiția presupune alocarea de resurse financiare sau de timp pentru lucruri care au potențialul de a crește confortul financiar, psihologic și chiar emoțional al celor care le fac.
Modul în care românii se confruntă cu situația financiară nu este unul tocmai încurajator. Un studiu arată că doar 8% din populația României are cunoștințe financiare elementare.
Datele aceluiași studiu arată că:
- 13% din populație se confruntă cu probleme financiare majore, iar 38% întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi;
- pentru 35% din populație situația financiară este stabilă, în majoritatea timpului, în timp ce, 15% din populație are o situație financiară sigură;
- cele mai importante bariere în decizia de a economisi și/sau investi sunt legate de lipsa resurselor financiare și lipsa de cunoștințe și informații;
- gradul redus de bunăstare financiară din România reflectă deficiențe în distribuția veniturilor între diferitele grupuri socioeconomice.
Foto: Institutul de Economie Mondială
Sursă foto: Unsplash