De astăzi, vaccinarea anti-COVID devine obligatorie în Austria


Vaccinarea împotriva COVID-19 devine obligatorie de astăzi în Austria. Noua lege care a intrat în vigoare vizează toate persoanele în vârstă de peste 18 ani. Mai multe țări au introdus obligativitatea vaccinării pentru persoanele în vârstă sau personalul medical, dar aceasta este prima țară din Europa care a adoptat astfel de măsuri radicale, relatează BBC.

Guvernul Austriei spune că vaccinul este eficient împotriva formelor severe ale bolii și că legea este necesară pentru a preveni un nou lockdown. Karoline Edtstadler, ministrul pentru UE Constituție, spune că guvernul este „foarte conștient de faptul că acesta este un pas dificil și o măsură foarte grea”.

Ea adaugă însă că măsura este necesară.

„Noi, ca politicieni, avem responsabilitatea de a ne asigura că sistemul de sănătate încă funcționează, că societatea, în ansamblu, poate trăi normal”, spune ea.

Ea spune, totuși, că vaccinarea obligatorie este o „imixtiune în drepturile omului”.

„Dar în acest caz, această interferență poate fi justificată. Avem nevoie să ieșim din pandemie și știm că vaccinarea este singura modalitate de a reveni la o viață normală”, a spus ea.

Obligativitatea vaccinării va expira în ianuarie 2024 și ar putea fi încheiată mai devreme dacă pandemia va permite acest lucru. Chiar dacă legea a intrat în vigoare la 1 februarie, autoritățile nu vor începe verificarea stării de vaccinare a oamenilor până la jumătatea lunii martie.

Cei care refuză vaccinul riscă amenzi de la 600 de euro până la 3.600 de euro. Se fac excepții pentru cei care nu se pot vaccina din motive medicale și pentru femeile însărcinate.

Aproximativ 72% dintre austrieci sunt complet vaccinați.

Sursă foto: unsplash.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed