Date Eurostat – România şi Ungaria, în topul ţărilor din UE cu cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental


Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în primul trimestru din 2022 la 2,3% din PIB în zona euro şi la 2,2% din PIB în Uniunea Europeană, iar Malta, Ungaria şi România sunt ţările cu cel mai ridicat nivel, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În perioada ianuarie – martie 2022, s-au înregistrat în UE şi în zona euro scăderi ale deficitelor, comparativ cu trimestrul patru din 2021, însă acestea au rămas la un nivel ridicat faţă de perioada de dinaintea pandemiei, scrie Agerpres.

În primul trimestru din 2022, statele membre UE care nu înregistrau deficit guvernamental erau Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Lituania şi Danemarca.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru din 2022 s-a înregistrat în Malta (8% din PIB), Ungaria (6,9% din PIB) şi România (5,8% din PIB, faţă de 7,6% din PIB în trimestrul patru din 2021 şi 8% din PIB în primul trimestru din 2021).

În UE, veniturile guvernamentale totale s-au situat la 46,3% din PIB în primul trimestru din 2022, o scădere de la 47,5% din PIB în precedentele trei luni, în timp ce cheltuielile guvernamentale totale s-au situat la 48,5% din PIB, o reducere comparativ cu 50,8% din PIB în trimestrul precedent.

 

 

 

 

Sursă foto: bing.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed