Date Eurostat – România, pe ultimul loc în UE la utilizarea inteligenței artificiale (AI)


România este pe ultimul loc în UE în funcție de procentul companiilor care utilizează tehnologii bazate pe inteligență artificială (AI) sau Internet-of-Things (IoT), relevă datele Eurostat.

Tehnologiile inteligente moderne aduc schimbări majore în companiile euopene. Printre aceste tehnologii inteligente se numără inteligența artificială (AI) și Internet-of-Things (IoT), prin care diferite dispozitive sunt interconectate și pot comunica între ele prin intermediul internetului.

Circa 8% din companiile din UE utilizau inteligența artificială în 2021. Mai exact, acestea utilizau cel puțin una dintre următoarele tehnologii:

  • Text Mining – tehnologii de analiză a textului scris
  • Speech Recognition – tehnologii care fac ca mașinăriile să înțeleagă ce spun oamenii
  • Natura Language Generation – tehnologii capabile să genereze texte sau să vorbească într-o limbă
  • Image Recognition / Image Processing: tehnologii capabile să recunoască obiecte sau persoane după imagini
  • Machine Learning – tehnologii capabile să învețe și să analizeze date
  • Process Automation: tehnologii capabile să automatizeze sau să asiste laurea de decizii (robotică)
  • Autonomous machines – tehnologii ce permit mașinăriilor să se  deplaseze autonom, pe baza observării și analizării împrejurimilor.

Totodată, 29% din companiile din UE utilizau în 2021 dispozitive sau sisteme interconectate care pot fi monitorizate sau controlate de la distanță prin intermediul internetului (IoT). Dintre companiile care au raportat utilizarea IoT, majoritatea foloseau tehnologia pentru securitate (de exemplu, sisteme de alarmă inteligente, camere inteligente și alte dispozitive inteligente; 72%).

România a fost pe ultimul loc la IoT în 2021, cu o rată de adopție de 11%. În coada clasamentului ne-au ținut companie Bulgaria și Estonia, cu 15% și, respectiv, 17%.

 

 

 

 

Sursă foto: itchronicles.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed