Pentru consumatori, inflaţia explozivă înseamnă că trebuie să strângă cureaua. Vineri, lanţul de supermarketuri Tesco a avertizat că britanicii au început să cumpere mai puţin, să facă trecerea la produse mai ieftine sau la mărcile proprii, în încercarea de a face faţă creşterii costurilor.
Aceşti factori au determinat Danone, unul din cei mai mari producători mondiali de alimente, să îşi regândească modul în care îşi comercializează cele mai bine vândute produse, care variază de la iaurturile Activia până la apa Evian.
„Inflaţia este dinamică, în special în Europa, şi trebuie să începem să ne obişnuim cu asta”, a declarat directorul global de vânzări de la Danone, Ayla Ziz.
Potrivit acesteia, Danone îşi va reduce aşa-numitele „stock keeping units” (SKU – unităţi de stocare – n. r.), ceea ce înseamnă că supermarketurile vor avea mai puţine varietăţi de produse Danone când vine vorba de arome sau dimensiuni.
Faptul că vor exista mai puţine unităţi de stocare va ajuta la reducerea costurilor pentru fiecare tip de produs, a subliniat Ayla Ziz, adăugând că Danone îşi revizuieşte „întregul portofoliu” cu fiecare client, pentru a vedea care sunt unităţile de stocare la care vrea să renunţe.
Companiile mari cum este Danone produc mai multe versiuni ale aceluiaşi produs, de la recipiente mari până la unele mici ale aceluiaşi tip de iaurt sau diferite arome şi preţuri.
Danone nu va scoate linii întregi de produse de pe piaţă, ci simplificarea gamei înseamnă că unele produse ar putea fi sacrificate pentru ca retailerii să poată să aibă costuri mai mici cu stocarea şi gestionara unui inventar de produse mai mic şi mai puţin complex. De exemplu, supermarketurile ar putea s aloce mai puţin bani pentru stocarea, monitorizarea şi transportul produselor.
Ayla Ziz nu a dorit să precizeze care sunt gamele de produse ce ar putea fi vizate.
„Nu este vorba de o eliminare globală a unor produse”, a spus Ayla Ziz. Aceasta a adăugat că, în paralel, Danone investeşte într-un software care ajută la stabilirea mai precisă a preţului produselor, astfel încât consumatorii să poată să le accepte.
Grupul Danone a demarat investiţia în România în 1996, prin achiziţia fostei unităţi Mioriţa Fundeni. Începând din 2013, Danone România a devenit centrul regiunii Europei de Sud-Est, care include România, Bulgaria, Grecia şi ţările Adriatice, servind o piaţă potenţială de peste 60 de milioane de consumatori.
Sursă foto: bing.com