Daniel Buda (PNL, PPE) – Fermierii români se confruntă cu trei mari probleme

EP Plenary session - The European Forest Strategy - The Way Forward


Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European anunță că a efectuat o vizită de două zile în România alături de Norbert Lins, președintele comisiei mai sus amintite, și de Herbert Dorfmann – coordonatorul PPE AGRI.

Scopul acestei vizite a fost acela de a observa eforturile autorităților din România în asigurarea unui tranzit fluent de cereale din Ucraina către alte părți ale globului.

„Timp de două zile am fost alături de Norbert Lins- președintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European și Herbert Dorfmann – coordonatorul PPE AGRI în Porturile Constanța, Agigea și Galați pentru a observa eforturile autorităților din România în asigurarea unui tranzit fluent de cereale din Ucraina către alte părți ale globului! Foametea bate la ușă, iar astăzi, potrivit FAO, 430 de milioane de oameni sunt deja afectați de lipsa hranei, iar numărul lor este în creștere! În același timp, preocuparea noastră constantă a fost identificarea mecanismelor prin care fermierii români să nu fie afectați de acest tranzit! În mod cert suntem parte integrantă în eforturile de a asigura securitatea alimentară, dar în niciun caz fermierii din România nu trebuie să fie puși în fața falimentului! Aceștia sunt și așa destul de încercați de secetă (România nu înseamnă doar zona irigabilă), de creșterea prețurilor la inputuri, motorină și lipsa forței de muncă sau a unei piețe de desfacere care să le asigure prețul corect”, a precizat Daniel Buda într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a atras atenția că ”fermierii români se mai confruntă cu trei mari probleme”:

Lipsa logisticii de transport a cerealelor, deoarece aceasta este supraofertată de cei care fac importuri de cereale din Ucraina;

Jocul dublu al traderilor care țin prețurile jos în funcție de propriile interese;

Presiunea asupra prețurilor de către cerealele aduse din Ucraina, care sunt cu mult sub prețul de producție, comparativ cu cel din România.

„Am fost plăcut surprins de faptul că autoritățile din România au făcut eforturi supraomenești să crească capacitatea de tranzit a cerealelor, au redus birocrația, au deschis noi puncte de trecere a frontierelor, iar linia de cale ferată cu ecartament larg din portul Galați este funcțională”, și-a exprimat mulțumirea eurodeputatul român.

În pofida acestui fapt, Buda consideră că ”mai există multe lucruri de făcut, dar care presupun însă un sprijin logistic consistent din partea Uniunii Europene! În primul rând, Comisia Europeană trebuie să permită utilizarea fondurilor rămase din Politica de Coeziune in direcția creșterii capacităților de depozitare, a infrastructurii rutiere, a logisticii în porturi și nu numai”.

”Este nevoie de mai multe barje pentru transport pe Dunăre și pe mare, de vagoane de tren și locomotive,  iar lista poate continua! România nu poate fi lăsată singură în fața acestei provocări! Așa cum Ucrainei îi sunt livrate arme pentru războiul cu Putin, României trebuie să-i  fie furnizată infrastructura necesară pentru războiul cu foametea! Toate aceste obiective vor fi urmărite și puse pe masa instituțiilor europene astfel încât ele să devină cât mai repede realitate”, a conchis Daniel Buda.

 

 

 

Sursă foto: EP

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed