Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a precizat, săptămâna trecută, la TVR Info, că mecanismul de plafonare și de compensare a prețurilor la energie a fost benefic din perspectiva inflației, informează Știrile TVR.
„Un mecanism de control al prețurilor este absolut necesar, nu doar ca să ajutăm oamenii să depășească o perioadă de iarnă cu prețuri semnificative la energie, ci și pentru că transferul acestor prețuri la energie la alte produse se face foarte rapid”, a spus Dan Suciu.
„Acest mecanism pus în aplicare acum a funcționat bine. A oprit creșterea prețurilor cu cinci procente. Am fi avut 20% inflația dacă nu exista mecanismul de compensare a prețurilor la energie”, a declarat Dan Suciu.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a explicat că tot din cauza „prețului la energie” ar putea apărea surprize neplăcute și prețurile să crească și mai mult.
„Din păcate, evident, din prețul la energie. E un domeniu pe care nimeni nu îl poate controla, sunt prețuri internaționale, fluctuații foarte mari, și impactul prețurilor la energie este foarte rapid în celelalte prețuri”, a menționat Dan Suciu.
Oficialul BNR a venit însă și cu o veste bună, afirmând că inflația va începe să scadă până spre finalul anului.
„În trimestrul III va fi o plafonare, urmează o ușoară scădere spre finalul anului, iar anul viitor va fi o descreștere mai rapidă. Depindem, totuși, de contextul global”, a declarat Dan Suciu.
Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 16,59%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 16,05%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,33%.
Sursă foto: dcbusiness.ro