Dan Suciu, BNR – 2023, amenințat de recesiune, inclusiv în România


Anul în curs va fi unul de creștere economică, dar 2023 este amenințat de recesiune, inclusiv în România, spune Dan Suciu, director de comunicare al Băncii Naționale a României, într-o intervenție la Radio România Actualități. Declarațiile și explicațiile vin după ce BNR a majorat dobânda cheie la 6.25%, peste așteptările analiștilo.

Acesta a vorbit despre politica BNR privind dobânzile și prognoze în contextul actual. “Evaluarea noastră este puțin mai presimisă decât cea băncilor. Pesimist, în sensul în care presiunile inflaționiste continuă și, din păcate, avem un transfer rapid al creșterii de prețuri din sectorul energetic în domeniul procesării alimentelor. Principalul motiv de creștere a inflației în această ultima perioadă a ținut de prețurile la alimentele procesate și acest lucru s-a văzut, cred că toată lumea a simțit acest lucru, dar am văzu că această creștere a prețurilor la alimente vine într-adevăr din prețurile la energie. Am avut niște cifre importante în ultima perioadă care ne-au creat acest cadru, și anume o creștere semnificativă a prețurilor la producția de energie. Deci lucrurile sunt cumva circumscrise acestei situații. Nu sunt alte motive de creștere, dar creșterea a fost importantă și tocmai pentru a stăvili această creștere ar trebui să venim la Banca Națională cu creșterea de 0,75 de puncte procentuale”, a menționat Suciu.

În ceea ce privește evoluția inflației,a cesta a subliniat că ne aflăm într-o zonă de incertitudine “foarte ridicată”. “Vom veni cu date ceva mai concrete la începutul lunii noiembrie, pentru că sunt foarte multe schimbări și, din păcate, nu neapărat în bine. Dar dacă e să vorbim de o tendință, această tendință, după evaluările noastre, arată în felul următor: vorbim mai degrabă de un platou cu ușoare variații în sus. O ușoară creștere, dacă vom vorbi de creștere, nu atât de importantă. Partea mare a creșterilor de prețuri s-a produs deja, dar nu am intrat încă pe această tendință descendentă pe care o anticipam în t3″, a spus Suciu.

Reprezentantul BNR a subliniat și că politica de până acum a Băncii Naționale a fost una prudentă, inclusiv pentru a-i proteja pe românii cu credite.

“Banca Națională, în termen comparativ cu ce s-a întâmplat (în regiune,n.red.), fiindcă acesta este termenul de reper, a fost mult mai prudentă în ceea înseamnă creștere a dobânzii. Pașii aceștia de creștere prudentă a dobânzii au fost determinați la Banca Națională de preocuparea de a nu avea o creștere forțată a creșterii dobânzii, care să implice costuri și probleme suplimentare. Evident că sunt și acum. Dacă ne uităm la statele din jur, vedem că au dobânzi mult mai mari decât avem noi. Și o inflație, din păcate pentru ei, mult mai mare. Inflația este europeană, regională și atunci vin încă o dată pe această în comparație, care arată în felul următor: în Ungaria avem undeva o inflație care se apropie de 19%, iar dobândă este 13%, în Polonia și Cehoslovacia dobânda se apropie de 7 % și inflația este undeva de peste 16 %, deci lucrurile sunt extrem de complicate peste tot. Noi am avut o creștere foarte gradualizată a dobânzii tocmai în ideea de a nu crea presiuni  suplimentare și de a-i proteja cât se poate, în condițiile date, pe cei care au credite, în lei”, spune Suciu.

Cum arată prognoza Băncii Naționale pentru acest sfârșit de an și chiar pentru 2023?

“În întregul spațiu european vorbim de o presiune inflaționistă și de un risc semnificativ de recesiune. Partea bună, dacă pot să spun așa, este că pentru România nu întrevedem o recesiune, nu în trimestrul acesta cel puțin. Așa că anul 2022 va fi un an de creștere economică. Este și partea bună a ceea ce am reușit să facem, pentru că creșterile acestea treptate de dobândă nu au blocat de tot creditarea. Acum se întrevede o încetinire semnificativă a activității. Per total, pentru 2022 nu vorbim de recesiune”, spune reprezentantul BNR. Acesta a subliniat că prognozele sunt îngreunate de incertitudinea actuală. “Sunt atât de multe incertitudini și elemente de schimbare, după cum vedeți, legate poate de politica energetică și de conflictul din Ucraina, de aici vin marile incertitudini, care au impact și asupra pieței românești, încât e foarte dificil să faci prognoză corectă și pe termen mediu. Dar vom încerca să schițăm o evoluție, eventual și în funcție de datele pe care le mai putem acumula pentru luna octombrie, așa încât să vedem cum vedem anul 2023, care într-adevăr este amenințat de recesiune, inclusiv în România, pentru că depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă cu partenerii  economici, care sunt statele din Uniunea Europeană”, a conchis Dan Suciu.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed