Cum s-au învârtit dolarul și prețurile la energie și la alimente după un an de război

Apartment building destroyed through war in Borodyanka (Borodianka), Ukraine


Invazia Rusiei în Ucraina a perturbat economiile și piețele din întreaga lume, de la prețurile la energie și alimente la băncile europene, acțiunile de pe piețele emergente și moneda rusă.

Mai jos sunt prezentate cinci grafice care arată modul în care cel mai mare conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial a modelat piețele financiare globale în ultimele 12 luni.

1/CEL MAI SIGUR DINTRE PARADISURILE SIGURE
Există multe motive pentru care regele dolar a domnit în ultimul an, iar unul dintre acestea este statutul său de ultimă valoare de refugiu în momente de incertitudine. Consecințele economice ale războiului, care au afectat puternic monede precum euro, au ridicat, de asemenea, dolarul.

Dolarul este în scădere față de maximele de două decenii din septembrie, dar a crescut totuși cu 8% față de un coș de valute de la începutul conflictului .

Impactul asupra altor refugii sigure, cum ar fi obligațiunile guvernamentale, este însă complicat. Da, prețurile obligațiunilor americane și europene au crescut în zilele care au urmat invaziei Rusiei, deoarece investitorii au căutat siguranță în active de calitate superioară.

Dar în curând au scăzut și randamentele au crescut, deoarece războiul a declanșat un șoc energetic și inflația a crescut, în timp ce băncile centrale au răspuns cu creșteri agresive ale ratelor. Randamentul Bund-ului german pe 10 ani a crescut la 2,4%, de la doar 0,2% la 23 februarie 2022. .

2/ÎNȚEPĂTURA DIN CONDUCTĂ
Războiul din Ucraina a adus cu el o criză energetică fără precedent. Redeschiderea post-COVID-19 făcuse deja să crească prețurile pentru orice, de la petrol la cărbune și gaze naturale. Dar când tancurile rusești au intrat în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, prețurile europene la gazele naturale au explodat cu aproape 400% în două săptămâni. Până în august, acestea erau cu 700% mai mari decât cu un an mai devreme.

Înainte de război, Rusia furniza peste 30% din gazul european, în cea mai mare parte prin intermediul unei rețele de gazoducte de mii de kilometri. Odată cu sancțiunile occidentale, fluxurile de gaz au secat. Prețurile la energie au crescut vertiginos, aducând amenințarea unor pene de curent, a recesiunii și a unei reveniri îngrijorătoare la surse de combustibil mai murdare.

Din fericire, iarna s-a dovedit blândă, iar Europa a găsit alți furnizori, ceea ce a readus prețul gazului la aproximativ 50 MWh, cel mai scăzut nivel din august 2021. Dar, există un decalaj de aproximativ 6-9 luni între ceea ce se întâmplă pe piața angro și ceea ce se întâmplă în facturile consumatorilor, ceea ce înseamnă că scumpirea pedepsitoare din august anul trecut la aproape 350 MWh – echivalentul unui preț al petrolului de peste 200 de dolari pe baril – nici măcar nu a început să muște.

3/ALIMENTE PREȚIOASE
Prețurile alimentelor, care erau deja în creștere în 2021 după COVID-19, au sărit din nou după invazia Rusiei în Ucraina, de teama penuriei și a perturbării comerțului la Marea Neagră.

Anul trecut, indicele prețurilor medii al agenției ONU pentru alimente a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, cu 14,3% mai mult decât în anul precedent. Indicele crescuse deja cu 28% în 2021.

Costurile mai mari ale energiei și ale factorilor de producție, vremea nefavorabilă și cererea globală de alimente, care continuă să fie puternică, se adaugă la presiunea provocată de perturbările semnificative de pe piață. Pe parcursul întregului an 2022, patru dintre cei cinci subindici alimentari – cereale, carne, produse lactate și uleiuri vegetale – au atins niveluri record.

Presiunile asupra prețurilor la alimente se atenuează, dar acest lucru nu face prea mult pentru a atenua lovitura pentru multe națiuni în curs de dezvoltare, unde prețurile la alimente și energie reprezintă o parte mai mare din cheltuieli. Șocurile legate de pandemia COVID-19 și de războiul din Ucraina înseamnă că este puțin probabil ca lumea să îndeplinească un obiectiv de lungă durată de a pune capăt sărăciei extreme până în 2030, a avertizat Banca Mondială.

4/ PROBLEME CU RUBLA
În ultimul an, moneda rusă a cunoscut oscilații nebănuite – o cădere de peste 50% după invazie, până la minime record în martie, urmată de o creștere de peste 200%, până la un maxim multianual în iunie, datorită creșterii prețurilor la energie, a restricțiilor valutare și a majorării ratelor dobânzii de către banca centrală. După 12 luni, rubla a revenit, în linii mari, la media pe 12 luni de dinaintea războiului.

Rusia dorește o rublă mai slabă pentru a stimula veniturile din hidrocarburi, ceea ce ajută la acoperirea unui deficit bugetar în creștere și a cheltuielilor interne în creștere din cauza costului tot mai mare al războiului din Ucraina. Dar încearcă, de asemenea, să își consolideze finanțele prin vânzarea rezervelor sale de valută, iar în ianuarie a început intervențiile pentru prima dată în aproape un an. Moscova a consumat 38 de miliarde de dolari din fondul său de rezervă, Fondul național de avere, numai în decembrie pentru a-și acoperi deficitul.

Noi presiuni asupra monedei ar putea veni din cauza sancțiunilor: Membrii UE sunt așteptați să aprobe un al 10-lea pachet în jurul aniversării.

5/DOUĂ TABERE PENTRU BĂNCILE DIN UE
Băncile europene au luat o lovitură când Rusia a invadat Ucraina. De atunci, cele care au tăiat legăturile au avut performanțe superioare, iar cele care nu au făcut-o continuă să își vadă acțiunile afectate.

Luni, acțiunile Raiffeisen Bank International (RBIV.VI) au suferit cea mai mare scădere zilnică de la începutul războiului, în condițiile în care creditorul austriac a atras atenția oficialilor americani care aplică sancțiuni din cauza afacerilor sale din Rusia. Acțiunile Raiffeisen, adânc înfipte în sistemul financiar al Rusiei, s-au prăbușit cu peste 40% de la începutul anului 2022.

Societe Generale din Franța (SOGN.PA) și-a vândut afacerea din Rusia, Rosbank, în luna mai, primind o lovitură de 3 miliarde de euro (3,18 miliarde de dolari). UniCredit din Italia (CRDI.MI) și-a redus expunerea transfrontalieră la Rusia cu două treimi, dar deține în continuare unul dintre primii 15 creditori din Rusia. Aceasta s-a angajat să își reducă prezența, ceea ce a liniștit investitorii. Acțiunile SocGen și UniCredit și-au revenit după lovitura de după invazie.

Sursă: Reuters

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed