Cum au evoluat monedele de rezervă de-a lungul a 120 de ani


De-a lungul ultimilor 120 de ani, popularitatea diferitelor monede de rezervă a scăzut și a crescut, reflectând soarta în schimbare a principalelor economii globale.

Graficul animat de mai sus, arată variația de la un an la altul a rezervelor valutare ca o parte din rezervele totale, repartizate pe o perioadă de 120 de ani.

Ce este o monedă de rezervă?

O monedă de rezervă este o cantitate mare de monedă deținută în „rezervă” de autoritățile monetare precum băncile centrale. Monedele sunt adesea ținute în rezervă pentru pregătirea investițiilor și tranzacțiilor, printre altele. Vastul nostru sistem comercial global, care se apropie de 20 de trilioane de dolari în valoare, înseamnă că sunt întotdeauna necesare o mulțime de valute în rezervă. De fapt, aproximativ 5.000 de miliarde de dolari în schimburi valutare în fiecare zi.

Câteva motive pentru care sunt păstrate rezervele valutare
  • Stabilitatea cursului de schimb pentru moneda națională
  • Pentru a asigura lichiditate în perioade de criză
  • Pentru a diversifica portofoliile băncilor centrale, ceea ce poate reduce riscul și poate îmbunătăți ratingurile de credit

Creșterea și scăderea monedelor de rezervă

Unii economiști susțin că cererea de valute pe termen lung se învârte în jurul relevanței economice a unei țări. În general, cu cât economia unei națiuni este mai mare și mai puternică, cu atât efectul de rețea este mai mare și cu atât acestea sunt mai interconectate cu economia globală. Astfel, cererea mai mare este de a-și păstra moneda în rezervă.

Datele privind rezervele valutare din ultimii 120 de ani arată un anumit sprijin pentru această afirmație. De exemplu, economia Japoniei a atins un vârf în ceea ce privește ponderea sa relativă în PIB-ul global la începutul anilor 1990, chiar înainte ca efectele Deceniului Pierdut să se facă simțite. Ulterior, vârful lor ca monedă de rezervă a fost în jurul aceluiași orizont, la 9,4% în 1990.

Era de dominație a Americii

Datorită forței economice a Statelor Unite în epoca post-Al Doilea Război Mondial, dolarul este ceea ce economiștii numesc o monedă vehicul.

Aceasta înseamnă că multe economii fără dolar aleg încă să se angajeze în tranzacții internaționale folosind dolarul. Aceste monede mai mici și mai puțin acceptate sunt adesea convertite în dolari americani înainte de a continua cu orice afaceri sau tranzacții comerciale. Acesta este motivul pentru care, deși economiile asiatice tind să aibă state învecinate drept parteneri comerciali de top, ele se angajează în continuare într-o parte masivă a acestor tranzacții, cu dóul verde al SUA ca monedă de alegere.

Iată câteva fapte care exemplifică și mai mult puterea dolarului american:

  • Peste 65 de țări își fixează monedele la dolarul american
  • Cinci teritorii ale SUA și o serie de țări suverane, cum ar fi Ecuador și Panama, îl folosesc ca monedă oficială de schimb
  • Aproximativ 90% din toate tranzacțiile valutare implică dolarul american

În plus, dolarul este adesea văzut ca un refugiu în vremuri de incertitudine extremă. Având în vedere statutul său de monedă de rezervă a lumii, poate fi percepută ca fiind mai puțin riscantă și poate rezista la șocurile economice într-o măsură mai mare în comparație cu alte valute.

Noi provocări la Dolar

În trecutul nu prea îndepărtat, SUA au înlocuit Regatul Unit din punct de vedere economic și ca monedă de rezervă a lumii. Astăzi, economia SUA dă semne de încetinire, pe baza creșterii PIB-ului.

China este în creștere, după ce a înlocuit deja SUA ca principal partener comercial al UE.

Ținând cont de previziunile ca China să depășească SUA ca cea mai mare economie din lume înainte de 2030 în termeni nominali, ar putea apărea o nouă monedă de rezervă globală?

Sursă foto: lgt.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed