Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, i-a cerut adjunctului său să creeze portofele oficiale guvernamentale care ar putea accepta plăți în criptomonede. Ucraina începuse deja să adopte plata în criptomonede înainte de războiul cu Rusia. Țara a fost clasată pe locul patru pentru adoptarea criptomonedelor în rândul cetățenilor săi într-un index global de Chainalysis, grupul de cercetare pe piața cripto, anul trecut. Dar conflictul a acționat ca un catalizator pentru ambițiile guvernului de a construi o economie inovatoare, prietenoasă cu blockchain-ul, scrie Financial Times.
Guvernul a strâns peste 100 de milioane de dolari în donații de criptomonede de la începutul războiului. Deși această sumă este mică în comparație cu miliardele primite din partea guvernelor occidentale și a FMI, criptomonedele au devenit un instrument esențial de război, permițând flexibilitate și viteză.
Impulsul pro-cripto al țării a continuat săptămâna aceasta, guvernul punând în aplicare structuri legale pentru a ajuta la stimularea industriei.
Bursele de criptomonede sunt acum permise să funcționeze în țară, consumatorii au protecție împotriva fraudei, iar Banca Națională a Ucrainei și Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și a Pieței de Valori au fost desemnate ca autorități de reglementare.
Banca Națională ar putea lansa în cele din urmă propria monedă digitală. Guvernul ucrainean a cheltuit deja jumătate din strângerea de fonduri din criptomonede pe mii de veste antiglonț, alimente și echipamente medicale, alegând în mod deliberat să cheltuiască fondurile pe echipamente neletale, pentru a nu descuraja viitorii donatori.
O parte din fonduri a fost, de asemenea, cheltuită pentru „războiul digital al diplomației”, ucrainenii încercând să ajungă la rușii de pe teren care „trăiesc într-o bulă alimentată cu propagandă” prin campanii media pe rețelele de socializare.
Între timp, guvernul a acționat rapid și pentru a asigura noi acorduri cu furnizorii militari pentru a accepta plata în criptomonede pentru prima dată.
Pe măsură ce războiul a continuat, guvernul și-a rafinat abordarea. În această săptămână, a lansat un site oficial Aid for Ukraine, care acceptă donații în nouă criptomonede, inclusiv bitcoin, ether, tether, solana și dogecoin.
Lisa Cameron, deputat britanic și președinte al grupului parlamentar format din toate partidele din Marea Britanie pentru criptomonede și active digitale, a declarat că războiul a arătat „cum criptomonedele poate fi o soluție bună într-un astfel de moment. Dar există încă îngrijorări reale în ceea ce privește cât de nereglementată este industria și cum ar putea rușii să o folosească pentru a se sustrage de la sancțiuni”.
Bursele de criptomonede globale, inclusiv Binance și FTX, au atras critici pentru refuzul de a opri complet utilizatorii ruși. Companiile susțin că o interdicție generală ar viza în mod inechitabil cetățenii obișnuiți și s-au angajat să impună sancțiuni cu putere.
Sursă foto: istockphoto.com