Cui îi este frică de TikTok?


Cea mai interesantă aplicație din lume este și cea mai lipsită de încredere

Cu videoclipurile sale vesele de dans și sincronizarea buzelor, TikTok s-a autoproclamat la un moment dat ”ultimul colț însorit de pe internet”. De la lansare, în urmă cu doar cinci ani, aplicația a adus o strălucire caldă celor peste 1 miliard de utilizatori, precum și o strop de concurență pentru operatorii de rețele sociale din Silicon Valley. Odată cu ascensiunea sa, o parte a industriei tehnologice care părea închisă concurenței a fost larg deschisă.

Cu toate acestea, chiar dacă TikTok încântă consumatorii și agenții de publicitate, alții cred că aplicația însorită are o latură întunecată. ByteDance, proprietarul său, își are sediul în China, al cărui guvern este dependent de supraveghere și propagandă, ceea ce face din acesta un loc îngrijorător de origine pentru o aplicație media. Pe măsură ce influența TikTok crește și pe măsură ce se apropie alegerile în America, există o furtună bipartizană în Congres cu privire la presupusul său rol de „cal troian”.

Publicitatea TikTok este justificată – la fel și îngrijorările. Aplicația a transformat concurența între rețelele de socializare. Cu toate acestea, necontrolată, aceasta prezintă un risc de securitate pentru dușmanii Partidului Comunist Chinez. Găsirea unei modalități prin care TikTok să opereze în siguranță în Occident este un test pentru a stabili dacă afacerile internaționale și internetul global pot rămâne intacte pe măsură ce relațiile dintre SUA și China se deteriorează.

Sub interfața simplă a TikTok se află inteligența artificială (IA) îngrozitor de avansată. Talentul său de a învăța ce le place oamenilor a ajutat TikTok să-și înscrie primii 1 miliard de utilizatori în jumătate din timpul necesar Facebook. În America, utilizatorul obișnuit cheltuiește zilnic cu 50% mai mult pe aplicația TikTok decât utilizatorul obișnuit pe Instagram. Se așteaptă ca veniturile TikTok să ajungă la 12 miliarde de dolari în acest an și la 23 de miliarde în 2024, la nivel de atragere cu cele ale YouTube. Tinerii creatori de conținut se îngrămădesc în aplicație – împreună cu cei mai în vârstă. Săptămâna aceasta The Economist s-a alăturat TikTok (fără dans, promitem).

Efectul asupra concurenței a fost dramatic. În 2020, distrugătorii de încredere americani au dat în judecată Facebook, cunoscută acum sub numele de Meta, pentru presupusa dominație a rețelelor de socializare. Astfel de griji par astăzi excentrice; Meta a fost deosebit de grav afectată, deoarece acțiunile din domeniul tehnologiei au primit o lovitură serioasă, iar firma își reproiectează produsele pentru a imita TikTok. Situația s-a schimbat acum.

Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la proprietatea chineză a TikTok clocotesc de foarte mult timp. Donald Trump a încercat și nu a reușit să forțeze ByteDance să vândă partea americană a TikTok unui proprietar autohton spre sfârșitul președinției sale. Astăzi, cu TikTok fiind de două ori mai mare decât era în timpul erei Trump și cu relațiile SUA-China la un punct atât de scăzut, lucrurile ating un punct critic.

Riscul cel mai des citat este confidențialitatea. Guvernul Chinei își oferă sieși dreptul de a cere orice date dorește de la firmele cu sediul în țară. Deși cei mai mulți utilizatori TikTok nu sunt deranjați de faptul că Partidul Comunist le analizează mișcările de dans, torentul de videoclipuri al aplicației ar putea fi folosit pentru a căuta date faciale și vocale în scopul adăugării acestora în panopticul digital pe care China îl construiește la ea acasă. Dar această îngrijorare este probabil exagerată. Majoritatea acestor informații ar putea fi preluate de pe inferfața TikTok sau cumpărate online, mai ales cele ale americanilor, care sunt slab protejați de legile privind confidențialitatea datelor. Avantajul accesului la date din interior ar fi marginal.

Problema mai mare și subapreciată cu TikTok este șansa pe care o oferă Chinei de a manipula ceea ce vede vastul public străin al aplicației. TikTok a mers dincolo de divertismentul însorit pentru a deveni o platformă majoră de știri. Deschideți aplicația și printre cântece și scenete puteți vedea proteste de la Curtea Supremă sau un Boris Johnson zdruncinat. Un sfert dintre utilizatorii americani consideră TikTok o sursă de știri. În țările cu media mainstream mai slabă, ponderea este de până la 50%.

Asta face ca proprietatea chineză a TikTok să fie o îngrijorare serioasă. Guvernul chinez se amestecă activ în mass-media autohtonă; în urmă cu patru ani, a închis o altă aplicație populară ByteDance, neamuzată de glumele subversive împărtășite pe ea. Moderatorii de conținut TikTok sunt în afara Chinei. Dar algoritmul aplicației este alimentat la Beijing. O ajustare aici sau acolo ar putea oferi mai multă putere videoclipurilor care pun la îndoială originea chineză a COVID-19, să zicem, sau care dă vina pe NATO pentru războiul din Ucraina. Deoarece fiecare utilizator primește un feed personalizat, falsificarea ar fi greu de observat.

TikTok insistă că nu a avut un astfel de amestec. Dar o companie vulnerabilă la agresiune din partea unui guvern autoritar obsedat de manipularea mass-media este în mod clar un risc. Oricine consideră acest lucru paranoic ar trebui să ia în considerare palmaresul Chinei în Hong Kong. Fără noi mecanisme de siguranță, țările occidentale ar putea fi nevoite într-o zi să închidă TikTok.

Primul pas pentru a evita acest lucru implică remedieri tehnice. TikTok lucrează cu autoritățile de reglementare americane la un cadru în care datele utilizatorilor americani sunt deținute de Oracle, o firmă americană, cu acces limitat pentru personalul TikTok din China. Pentru a aborda problema manipulării, TikTok s-a oferit să permită terților să-și inspecteze algoritmul. Este greu de înțeles cutia neagră a unui program IA – un exces de videoclipuri pro-Trump indică faptul că cineva din Beijing trage o pârghie sau pur și simplu că publicul se bucură de conținut polarizant? Dar afișarea codului sursă și permiterea unei inspecții continue a modului în care algoritmul este actualizat ar oferi o oarecare asigurare.

Nori la orizont

Pasul mai greu este susținerea independenței TikTok. Eforturile ByteDance de a separa conducerea TikTok de compania-mamă trebuie să meargă mai departe. TikTok ar trebui să fie responsabil în ultimă instanță în fața unui consiliu propriu independent, cu membri din afara Chinei (în mod ideal, incluzând pe unii care vorbesc pentru interese mai largi decât capitalul de risc). Proprietatea și drepturile de vot ar trebui să fie distribuite mai pe scară largă pentru a oferi străinilor mai mult cuvânt, de exemplu prin listarea în afara Chinei. Acestea ar fi moduri de a demonstra că TikTok a fost cu adevărat autonom.

China poate înfrâna toate acestea. Recent, a clasificat algoritmii de recomandare a conținutului ca tehnologie cheie și se poate împotrivi împărtășirii codului sursă pentru inspectare. De asemenea, va fi reticentă în a ceda orice control corporativ străinilor. Dar trebuie să recunoască că dacă dorește ca companiile sale să opereze la nivel global în sectoare sensibile, în timp ce țara rămâne o autocrație în care statul încearcă să controleze afacerile, vor fi necesare adaptări. Dacă refuză, rezultatul probabil este că TikTok – și mai multe companii ca acesta – vor fi blocate complet în Occident.

Sursă – The Economist

Traducere – Denisa A.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed