Cuba va recunoaşte şi va reglementa criptomonedele


Cuba va recunoaşte şi va reglementa criptomonedele precum bitcoin „din motive socioeconomice”, în speranţa că va putea să ocolească regimul sancţiunilor impuse de Statele Unite, transmite Reuters, citată de News.ro.

Rezoluţia 215, publicată joia trecută de Gazeta Oficială, afirmă că banca centrală va stabili reguli noi despre modul în care trebuie tratate monedele digitale. Furnizorii comerciali de servicii asociate vor avea nevoie de o licenţă din partea băncii centrale pentru a-şi continua operaţiunile.

Embargoul american impus statului comunist a transformat Cuba într-o paria a economiei globale.

Decizia Cubei de a se alătura statului El Salvador în folosirea banilor virtuali descentralizaţi ar putea ajuta ţara să ocolească sancţiunile americane, reintroduse de fostul preşedinte Donald Trump şi extinse de preşedintele Joe Biden.

„Este o decizie istorică că le adoptă”, a spus Boaz Sobrado, un analist în domeniul serviciilor financiare prin intermediul tehnologiei, care petrecut patru ani lucrând în domeniul cripto în Cuba.

„Acesta este un guvern conservator care foloseşte încă metode tradiţionale marxiste. De fapt, banca centrală comunistă cubaneză a fost fondată de Che Guevara. Faptul că reglementează cu prudenţă arată că sunt interesaţi de ceea ce le poate aduce ”, a spus Boaz.

Trimiterea şi primirea de bani între SUA şi Cuba a devenit extrem de dificilă sub administraţia Trump, potrivit dr. Mrinalini Tankha, profesor la Universitatea de Stat din Portland, care face cercetări despre Cuba de 10 ani.

În 2020, Western Union, un canal deosebit de important pentru remiteri, care funcţiona în Cuba de mai bine de 20 de ani, a închis toate cele peste 400 de locaţii ale sale, pe fondul unor sancţiuni din ce în ce mai agresive din era Trump.

Procesul de a intra şi ieşi din ţară a fost şi mai complicat de pandemia Covid-19.

Înainte de izbucnirea Covid, a spus Tankha, unii cubanezi apelau la servicii de curierat subterane şi oarecum semi-oficiale numite mulas, prin care agenţiile transportau numerar în Cuba şi îl distribuiau oamenilor de pe insulă.

Dar, pe măsură ce pandemia a blocat zborurile în întreaga lume, chiar şi acest acces la numerar a devenit mult mai dificil, a spus ea. Această nevoie disperată de numerar – pe fundalul unei pandemii globale şi a blocării accesului la economia mondială – a contribuit la stimularea unei creşteri a adoptării criptomonedelor în Cuba, spun experţii.

Sursă foto: pixabay.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed