Cu porturile blocate din cauza invaziei rusești, Ucraina face primele exporturi de cereale cu trenul spre Europa


Comercianții fac primele exporturi de porumb ucrainean în Europa cu trenul, în condițiile în care porturile maritime ale țării rămân blocate din cauza invaziei rusești, a anunțat firma de consultanță agricolă APK-Inform, citată de Reuters.

Ucraina este un important cultivator și exportator de cereale la nivel Mondial. Aproape toate exporturile sale au fost în mod tradițional expediate din porturile sale de la Marea Neagră. Exporturile lunare de cereale depășeau 5 milioane de tone înainte de război.

Comercianții și oficialii din domeniul agriculturii au anunțat că Ucraina, care are încă cantități semnificative de cereale în stoc, ar putea începe să exporte cu trenul pe la granița sa vestică.

„Primele loturi de câteva mii de tone de porumb au fost deja exportate prin granița terestră vestică a Ucrainei”, a anunțat APK-Inform într-un raport citat de Mediafax. Conform acestuia, prețurile DAP (Delivered At Place) la porumbul ucrainean pentru cumpărătorii din Polonia și statele baltice au fost cuprinse între 250 și 265 de dolari pe tonă și 275 de dolari pe tonă pentru Slovacia.

Autoritățile ucrainene de transport au declarat că până la 600.000 de tone de cereale pe lună ar putea fi exportate cu trenurile din Ucraina către Europa.

APK-Inform a anunțat săptămâna trecută că exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea totaliza 44 de milioane de tone în sezonul iulie-iunie 2021/22.

Sursă foto: .istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed