Cu aproape un milion de clienți, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică și gaze din Cehia, a oprit activitatea


Bohemia Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică și gaze din Republica Cehă, a încetat miercuri activitatea, devenind cea mai mare firmă de energie din țară care se închide în contextul creșterii costurilor energiei la nivel european.

Compania a declarat că a fost „forțată să facă un pas drastic” pentru închidere din cauza creșterii rapide și extreme a prețurilor de energiei electrice. Piața energetică cehă se confruntă acum cu o situație fără precedent: pentru următoarele șase luni, așa-numiții „furnizori de ultimă instanță” trebuie să deservească gospodăriile afectate.

Situația seamănă cu cea din Marea Britanie, unde creșterea prețurilor en gros ale energiei a făcut ca unii furnizori să se prăbușească. Doar în luna septembrie au intrat în faliment nouă companii.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat că guvernul va analiza modul în care ar putea reduce impactul asupra clienților, a raportat agenția de știri CTK.

„Cu regret, trebuie să anunțăm că Bohemia Energy Group, încetează cu efect imediat furnizarea de energie electrică și gaze către piața energetică cehă”, a anunțat compania miercuri, pe site-ul său.

„Am fost forțați să facem acest pas drastic de către majorarea continuă și abruptă a prețurilor la energie electrică pe piața angro, unde prețul ambelor mărfuri furnizate (electricitate și gaze naturale) este acum de trei ori mai mare decât anul trecut.”

Bohemia Energy devenise în ultimii ani cel mai mare furnizor nou-intrat pe piața de energie a țării, concurând cu firmele tradiționale.

Compania a fost înființată și controlată de omul de afaceri Jiri Pisarik, a cărui avere a fost estimată de Forbes la 8,3 miliarde de coroane cehe (378 de milioane de dolari) anul acesta.

Pisarik nu a putut fi contactat pentru comentarii, dar a fost citat de CTK spunând că decizia de a închide „a fost cea mai dificilă pe care a trebuit să o luăm”.

Autoritatea de reglementare cehă pentru energie ERU a declarat săptămâna trecută că analizează plângerile clienților conform cărora compania încetează contractele și clauzele cu preț fix.

Sursă foto: english.radio.cz

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed