Croația, țara în care părinții plătesc amenzi de 4000 de euro pentru infracțiunile copiilor

Judge gavel and scale in court. Library with lot of books in background


Ministerul de Interne al unei țări europene a decis că amenzile sunt prea mici pentru a descuraja infracțiunile împotriva ordinii publice și a moralei. Dacă legea ar fi modificată, amenzile ar putea fi de peste 20 de ori mai mari decât sunt acum.

Ministerul și-a justificat propunerea prin faptul că, în alte țări din UE, amenzile pentru astfel de infracțiuni sunt considerabil mai mari. Printre acestea se numără infracțiuni precum răspândirea de știri false, insultarea funcționarilor publici, afișarea de simboluri ofensatoare și chiar comportamentul copiilor.

Dacă propunerea va fi aprobată de parlament, aceasta ar fi prima modificare a legii în aproape 50 de ani.

În prezent, 170 de euro este suma maximă pe care un cetățean trebuie să o plătească drept amendă. Ministerul croat de Interne a declarat că aceasta este o sumă inacceptabilă și nu poate fi o pedeapsă eficientă care să descurajeze efectiv anumite tipuri de comportament.

Modificările propuse la lege ar introduce amenzi de la 300 la 4 000 de euro în loc de amenzi de la 25 la 170 de euro.

Ministerul croat a citat exemplul Sloveniei, unde afișarea simbolurilor instigatoare la ură se pedepsește cu o amendă de 835 de euro. Potrivit ZiarulRomanesc.at., în prezent, amenda maximă în Croația este de 150 de euro pentru afișarea anumitor simboluri sau pentru scandarea salutului ustasha sau nazist.

Nici părinții și tutorii legali ai copiilor “obraznici” nu vor fi cruțați. În cazul în care un minor comite o infracțiune penală sau manifestă un comportament deviant din cauza lipsei de educație sau a neglijenței, poate fi aplicată o amendă cuprinsă între 700 și 4.000 de euro.

În plus, dacă părinții își încurajează copiii să perturbe ordinea publică și viața pașnică, legea propusă prevede amenzi cuprinse între 300 și 2.000 de euro.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed