Criza refugiaților din Ucraina în Europa


Lumea a cunoscut mai multe crize de refugiați în ultimul deceniu, din conflictele din Americi, Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Cu toate acestea, în ultimele luni, a apărut o altă criză a migranților, iar Europa a fost din nou în centrul atenției.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie militară pe scară largă a Ucrainei. De atunci, milioane de ucraineni și-au părăsit casele în căutarea unui refugiu, majoritatea mergând prin țări vecine precum Polonia, România și Rusia.

Această hartă realizată de Elbie Bentley utilizează datele privind imigrația de la Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) din 24 mai 2022 pentru a vizualiza criza actuală a migrației care are loc în Europa. Acesta arată unde au trecut granițele refugiații ucraineni în timp ce fugeau de conflict.

Trecerea frontierei pentru refugiați în țările învecinate

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, aproape 6,6 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine. Cu alte cuvinte, aceasta este cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Datele de mai sus sunt cuprinse între 24 februarie și 24 mai 2022. Situația este fluidă și vă recomandăm să vizitați sursa de date de mai sus pentru cele mai recente date.

Deși UNHCR urmărește individual plecările, este important de reținut că sosirile pot include persoane care au trecut mai multe granițe după ce au părăsit Ucraina. De exemplu, un refugiat care se îndreaptă către România prin Moldova poate fi numărat de două ori în setul de date. Din acest motiv, adunând totalurile individuale ale țării, rezultă un număr mai mare de 6,6 milioane.

Polonia a înregistrat cel mai mare număr de refugiați ucraineni, cu aproximativ 3,5 milioane de persoane care trec granița din 24 februarie. Aproximativ un milion dintre acești refugiați au fost înregistrați în Polonia, iar 94% dintre acești refugiați înregistrați au fost femei și copii.

Din 24 februarie (ziua în care Vladimir Putin a ordonat atacarea Ucrainei) până în prezent, în jur de un milion de cetățeni ucraineni au intrat în România, potrivit Poliției de Frontieră. România ocupâmd poziția a doua ca număr de refugiați ucrainieni primiți în țară.

Rusia a primit al treilea ca număr de refugiați, mulți dintre ei venind din sau în apropierea regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Rusia mai spune că a ajutat la evacuarea a 140.000 de civili din Mariupol, dar susține că acele populații nu au fost forțate să migreze în Rusia.

Ungaria a înregistrat al patrulea cel mai mare aflux de refugiați, cu 644.474 de ucraineni trecând în țară de la începutul conflictului. În ultimii ani, guvernul ungar a fost în prima pagină a titlurilor din cauza opiniilor sale față de migranți, inclusiv în 2018, când premierul ungar Viktor Orbán a făcut comentarii controversate despre refugiații sirieni.

În timp ce țările de mai sus sunt punctele de intrare pentru refugiați, merită remarcat faptul că mulți migranți în cele din urmă își fac drum în multe alte locuri din Europa și din lume. De exemplu, Germania a acceptat 780.000 de refugiați ucraineni de la începutul războiului, în ciuda faptului că nu împarte granița direct cu Ucraina.

O criză internă a refugiaților

În timp ce mulți ucraineni au fugit din țară, alte milioane au fost strămutate sau prinse în interior.

Până la sfârșitul lunii mai, aproximativ 8 milioane de ucraineni au fost forțați să se relocalizeze, în timp ce aproximativ 13 milioane sunt fie blocați în zonele afectate de conflict, fie blocați din cauza unor lucruri precum securitatea sporită sau deteriorarea infrastructurii.

Impactul războiului dintre Rusia și Ucraina va fi puternic, iar un efect de undă afectează țările dependente de comerțul ucrainean cu bunuri agricole și industriale și petrol și gaze rusești. Adăugați și criza migranților, iar consecințele totale se vor simți timp de decenii în întreaga regiune.

 

 

 

 

Sursă foto: audioboom.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed