Criza energetică mondială: „Ce e mai rău abia urmează”, spune şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie


Criza energetică mondială, cu creşterea preţurilor petrolului şi gazului din cauza războiului din Ucraina, s-ar putea agrava. Asta a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, într-o conferinţă privind energia la Sydney. El a declarat că lumea nu a cunoscut niciodată o criză energetică de această amploare şi de această complexitate, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Şi ce e mai rău abia urmează, potrivit dlui Birol, şi ar putea afecta lumea întreagă.

Din cauza perturbărilor în aprovizionarea cu combustibili fosili ruseşti, preţurile petrolului şi gazului au crescut mult. Aceasta alimentează inflaţia şi exercită o puternică presiune asupa puterii de cumpărare a gospodăriilor. În mai multe ţări, printre care Sri Lanka, creşterea mare a preţurilor, conjugată cu probleme economice, a dus chiar la importante tulburări sociale.

Dl Birol a declarat că Europa ar putea cunoaşte momente foarte dificile iarna viitoare din cauza unei eventuale penurii de gaz, acum, că Rusia ar putea închide complet aprovizionarea. El a declarat că este foarte îngrijorat din această cauză şi că se teme că acest lucru ar putea avea consecinţe mondiale.

Dl Birol a mai declarat că criza energetică ar putea fi un motor pentru tranziţia spre surse de energie durabile.

Secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm, a declarat la forum că războiul din Ucraina a demonstrat importanţa trecerii la surse de energie alternative pentru a opri dependenţa de combustibilii fosili ruseşti. “Vrem şi trebuie să trecem la o energie curată”, a declarat ministrul.

 

 

 

 

Sursă foto: bing.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed