Cristian Popa (BNR): Vestea bună este că indicele GSCPI pare să fie pe direcția bună pentru economia globală – o revenire spre normalitate. Persista însă problemele din piețele de energie, s-au accentuat semnificativ, în special în Europa


”Oprirea brusca a economiei la debutul pandemiei, urmata de o revenire rapida a activitatii economice au perturbat serios lanturile globale de aprovizionare.

Socul asupra ofertei (inchiderea temporara a unor fabrici), deteriorarea termenilor de livrare maritima a bunurilor (80% din volumul comertului international fiind maritim) in combinatie cu cresterea cererii de bunuri, stimulata de catre guverne si banci centrale in economiile avansate, precum si de economisirea fortata din pandemie au afectat semnificativ lanturile globale de aprovizionare.
Vestea buna este ca indicele GSCPI (ce integreaza date privind transportul si productia si reprezinta un bun indicator al conditiilor generale din lanturile de aprovizionare globala) pare sa fie pe directia buna pentru economia globala: o revenire spre normalitate.

Persista insa problemele din pietele de energie, s-au accentuat semnificativ, in special in Europa, iar rata de transmisie a preturilor energiei in pretul altor bunuri, in special alimentare, este rapida si puternica.”, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, într-o poztare pe Facebook.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed