Cristian Popa (BNR)- Cele mai noi prognoze indică în cazul României conturarea unui platou al nivelului inflației la sfârșitul acestui an


”România avea cea mai ridicata rata a inflației din Uniunea Europeana înainte de pandemie, depășind doar marginal ținta de inflație de 2,5% ±1 punct procentual. Între timp indicele armonizat al prețurilor de consum (HICP) din țara noastră a ajuns la 13,5%, dar este al zecelea în UE, poziție mai favorabilă decât în alte țări din regiune sau din zona baltică. Cu alte cuvinte, deși nu este bine, e totuși mai bine decât în alte părți”, scrie Cristian Popa pe Facebook.
Șocurile globale aproape fără precedent din ultimii trei ani în combinație cu măsurile mult prea stimulative din timpul pandemiei au adus o resurecție a inflației în toate țările din lume. Mai nou chiar și în Japonia. De aceea aproape toate băncile centrale din lume iau măsuri crescând dobânzile.
Cele mai noi prognoze indică în cazul României conturarea unui platou al nivelului inflației la sfârșitul acestui an urmată de reduceri consistente ale ratei inflației și de revenire la o singura cifră în semestrul I din 2024.
„Am mai spus-o și cu alte ocazii, consider că în ciuda eforturilor băncii centrale de a întări politica monetară, acestea tot nu ar fi în măsură să reducă în totalitate inflația atâta timp cât întărirea nu este acompaniată de măsuri pentru stabilizarea anticipațiilor fiscale (reducerea convingatoare a deficitelor fiscale) și de disiparea, chiar și parțială, a socurilor din piețele de energie.”
Sursă foto: Facebook
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed