Cresc tensiunile între Polonia și Belarus

Polish army troops stand guard, as part of the 12th and 17th Mechanized Brigades are starting to move to the east of the country, in Poland, July 8, 2023. Courtesy of 12 Brygada Zmechanizowana/Handout via REUTERS


Varșovia a dezvăluit planuri pentru o extindere militară semnificativă în apropierea frontierei sale cu Belarus, ca răspuns la amenințările percepute de securitate din partea aliatului Rusiei și prezența grupului paramilitar Wagner.

Ministrul Apărării Poloniei, Mariusz Błaszczak, a anunțat că aproximativ 10,000 de soldați vor fi poziționați în apropierea frontierei cu Belarus. Scopul este de a descuraja orice potențial agresor, deși detaliile specifice privind cronologia și rolul acestor trupe rămân nesigure.

În contextul pregătirilor pentru alegerile din octombrie, anunțul coincide și cu intenția guvernului de a dubla numărul actual de soldați la frontieră la 4,000.

Tensiuni Regionale și Preocupări de Securitate

Această consolidare militară se desfășoară în paralel cu activitățile militare belaruse în apropierea frontierei Poloniei, Minsk invocând nevoia de a asimila lecțiile din invazia Rusiei în Ucraina, în special utilizarea dronelor.

Mutarea recentă a luptătorilor Wagner în Belarus și creșterea migranților care încearcă să treacă ilegal frontierele au amplificat preocupările Varșoviei.

Săptămâna trecută, Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a sugerat potențiale acțiuni de “sabotaj” de către Wagner împotriva Poloniei și Lituaniei. Situația de la frontieră a devenit tensionată, cu 4,000 de încercări de treceri ilegale în Polonia raportate doar luna trecută.

Această escaladare vine după ce Polonia a construit un baraj de-a lungul frontierei sale cu Belarus ca răspuns la criza migranților din 2021 provocată de Belarus.

Implicații Politice și Percepția Publicului

Situația curentă de la frontieră are implicații politice puternice. Președintele Andrzej Duda a anunțat recent data votului parlamentar, cu partidul aflat la putere, Lege și Justiție, folosind teme de securitate națională pentru campania lor.

Maciej Milczanowski, un politolog de la Universitatea din Rzeszów, a opinat că partidele de dreapta adesea capitalizează pe amenințări în timpul campaniilor electorale. Există o preocupare în creștere în statele baltice, în special în Lituania, care reflectă anxietatea Poloniei.

Deși mulți polonezi devin tot mai îngrijorați, mai ales în lumina declarațiilor recente ale PM Morawiecki despre Wagner, opoziția caută oportunități în orice greșeli ale guvernului. Liderul opoziției, Donald Tusk, a criticat recent răspunsul lent al guvernului la o incursiune minoră a elicopterelor militare belaruse.

Credit foto: Reuters

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed