Costul zborului spațial înainte și după SpaceX


Pe 21 decembrie 2021, racheta Falcon 9 de la SpaceX a lansat o capsulă cargo pentru a livra provizii și cadouri de Crăciun astronauților din Stația Spațială Internațională.

La doar opt minute după decolare, prima etapă a rachetei s-a întors pe Pământ, aterizând pe una dintre navele cu drone ale SpaceX în Oceanul Atlantic. Aceasta a marcat cea de-a 100-a aterizare reușită a companiei. La fel ca și alte companii, cum ar fi Blue Origin de la Jeff Bezos și Ball Aerospace, SpaceX proiectează și construiește nave spațiale inovatoare care accelerează livrarea spațiului, făcând-o mai rutină și mai accesibilă. Dar cât costă lansarea unei rachete cargo în spațiu și cum s-a schimbat acest cost de-a lungul anilor?

În graficul de mai sus, aruncăm o privire asupra costului pe kilogram pentru lansările spațiale pe tot globul începând cu 1960, pe baza datelor de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Cursa Spațială

Secolul al XX-lea a fost marcat de competiția dintre doi adversari din Războiul Rece, Uniunea Sovietică (URSS) și Statele Unite, pentru a obține o capacitate superioară de zbor spațial.

Cursa spațială a dus la mari progrese tehnologice, dar aceste inovații au avut un cost ridicat. De exemplu, în anii 1960, NASA a cheltuit 28 de miliarde de dolari pentru a ateriza astronauții pe Lună, un cost echivalent astăzi cu aproximativ 288 de miliarde de dolari în dolari ajustați la inflație.

În ultimele două decenii, companiile nou-înființate spațiale au demonstrat că pot concura cu antreprenori aerospațiali grei precum Boeing și Lockheed Martin. Astăzi, lansarea unei rachete SpaceX poate fi cu 97% mai ieftină decât costul unei călătorii cu Soyuz din Rusia în anii ’60.

Rachetele de amplificare SpaceX se întorc de obicei pe Pământ în stare suficient de bună pentru a putea fi recondiționate, ceea ce economisește bani și ajută compania să scadă prețurile concurenților.

Turism spatial

Deși concurența a redus prețurile pentru zborurile de marfă, transportul spațial uman este încă scump.

În ultimii 60 de ani, aproximativ 600 de oameni au zburat în spațiu, iar marea majoritate dintre aceștia au fost astronauți guvernamentali.

Pentru o călătorie suborbitală pe SpaceShipTwo a lui Virgin Galactic și New Shepard de la Blue Origin, locurile costă de obicei între 250.000 USD și 500.000 USD. Zborurile dincolo de aceasta către orbita reală – o altitudine mult mai mare – sunt mult mai scumpe, aducând mai mult de 50 de milioane de dolari pe loc.

Viitorul zborului spațial

Într-un briefing de presă, directorul SpaceX, Benji Reed, a spus: „Vrem să facem viața multiplaneară, iar asta înseamnă să punem milioane de oameni în spațiu”. Acest lucru poate părea încă o întindere pentru majoritatea oamenilor. Dar, având în vedere scăderea costurilor zborurilor spațiale în ultimele două decenii, poate că cerul nu va fi limita în viitorul apropiat.

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed