Coronavirusul zdruncină piața bursieră


Acţiunile şi alte active riscante au fost lovite puternic de un val de vânzări în ultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii trecute, pe fondul temerilor investitorilor că noua variantă sud-africană a coronavirusului va forţa impunerea unor noi restricţii, cu impact asupra creşterii economice.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut vineri cu 2,53%, cel mai mare declin zilnic din acest an, în timp ce Standard & Poor’s 500 s-a depreciat cu 2,27%, iar Nasdaq Composite a coborât cu 2,23%, într-o sesiune bursieră cu program redus, în urma sărbătorii Zilei Recunoştinţei în Statele Unite. Preţul petrolului a scăzut cu peste 10%, în timp ce aluminiul s-a depreciat cu 4,6%, iar cuprul a coborât cu 3,6%.

În acelaşi timp, emblematic pentru starea de aversiune faţă de risc a investitorilor, activele considerate “de refugiu”, precum aurul sau titlurile de stat americane, au crescut la finele săptămânii trecute.

În Europa, indicele DAX 30, al bursei din Frankfurt, a avut un declin de 4,15%, FTSE 100 al pieţei londoneze s-a depreciat cu 3,64%, în timp ce indicele Stoxx 600 a scăzut cu 3,67%, cel mai mare declin zilnic din iunie 2020. După cum era de aşteptat, acţiunile companiilor de turism, de transport sau energetice au fost cele mai lovite, indicele Stoxx Europe 600 Travel & Leisure având vineri un declin de 8,8%, în timp ce pentru Stoxx Europe 600 Oil & Gas scăderea a fost de 5,8%.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicii s-au corelat cu declinul din pieţele internaţionale, după cum scriu brokerii de la Prime Transaction în raportul lor săptămânal. Indicele fanion BET a coborât vineri cu 3,41%, cea mai mare scădere zilnică din iunie 2020, în timp ce indicele BE-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi s-a depreciat cu 4,12%. La nivel săptămânal, indicii bursei noastre au avut cel mai mare declin de la şocul Covid-19, din februarie-martie anul trecut.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed