Conflictul din Ucraina apreciază dolarul în fața monedei europene. În ultimele 30 de zile paritatea euro-dolar a scăzut de la 1,09 dolari pentru un euro la 1,069 de dolari pentru un euro


Conflictul din Ucraina apreciază dolarul în fața monedei europene. În ultimele 30 de zile paritatea euro-dolar a scăzut de la 1,09 dolari pentru un euro la 1,069 de dolari pentru un euro. Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA, este de părere că această ascensiune a dolarului faţă de euro va continua, “probabil până la nivelul de 1,02 sau 1,03”. Totuşi escaladarea conflictului din Ucraina “poate doborî şi aceste limite”.

După începerea războiului din Ucraina, dolarul a devenit cea mai serioasă monedă în ochii investitorilor. În afara faptului că este în mare parte moneda de schimb a lumii, dolarul beneficiază acum şi de o politică foarte dinamică a Federal Reserve, care a început de ceva vreme să treacă de la dobânzile negative la cele pozitive. În plus, în luna mai 2022, FED a dat de înţeles că va majora din nou dobânda. „Cam cu 50 de puncte de bază”, după cum apreciază Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari.

Acesta subliniază că, odată cu aprecierea randamentelor la cea „mai serioasă dintre monede” vor creşte şi randamentele la celelalte active. Majorarea dobânzii FED cu 0,5% va pune presiune pe euro, presiune care se va traduce în aprecierea dolarului. Din păcate, BCE nu a început ciclul creşterilor de dobândă şi nici nu a stopat emisiunile de obligaţiuni. Ultimele informaţii arată însă că din iunie s-ar putea ca şi Banca Centrală Europeană să crească dobânzile, fără ca asta să fie o certitudine. În schimb, inflaţia este la o adevărată cursă cu obstacole, depăşind dobânzile băncilor centrale, pe cele la depozite si la credite.

Ce se poate întâmpla când una dintre cele mai tari monede ale lumii se apreciază constant? Aşa cum spune Adrian Codirlaşu, este vorba de „Trinitatea Imposibilă”, o bancă centrală nu poate ţine în frâu, în acelaşi timp, şi dobânzile, şi cursul de schimb, şi inflaţia. Aşa că, mai toate băncile centrale din lume vor trebui să renunţe la una dintre cele trei pârghii ale politicii monetare. În cazul BNR, aşa cum s-a exprimat şi Adrian Codirlaşu, leul a început deprecierea acum mulţi ani „şi probabil va continua deprecierea în acelaşi ritm de 10 bani pe an. Dar BNR va continua ciclul de creştere al dobânzii-cheie, început în acest an.”

După cum apreciază Codirlaşu, paritatea euro vs dolar ar putea ajunge la 1,02 – 1,03 dolari pentru un euro. O escaladare a conflictului din Ucraina va conduce în continuare la aprecierea dolarului. Analiştii spun că paritatea euro dolar de-a lungul timpului a fluctuat între 0,8 şi 1,2 dolari pentru un euro. După cum se vede, dolarul se apropie vertiginos de nivelul 1 la 1, în raport cu euro.

 

 

Sursă foto: saramarkets.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed