Conferința ”Dinamica strategică a României în noul context geopolitic” organizată de Fundația Sfera XXI în parteneriat cu Pentagon Marketing & Research – Cele mai importante declarații


Fundația Sfera XXI în parteneriat cu Pentagon Marketing & Research a organiat, pe 18.03.2022, începând cu ora 11:00, conferința ”Dinamica strategică a României în noul context geopolitic”

Dezbaterile din cadrul conferinței au fost moderate de Prof. Univ. Dr. Radu Carp.

La conferință au particioat actori instituționali de prim rang, cercetători și personalități publice marcante precum: Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, Daniel Dăianu, Membru al Consiliului de administraţie al BNR, scriitorul Vasile Ernu, jurnalistul Marin Gherman, Consilier de Stat – Cancelaria Prim-ministrului, Mădaălina Turza, Președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, Prof. Univ. Dr. Alexandru Radu, Lect. Dr. Arthur Suciu și Cercetător științific, Institutul Național Nicolae Iorga, Dr. Cosmin Popa

Lucrările conferinței vor putea fi urmărite, live, pe pagina de Facebook Sfera Politicii, precum și pe pagina de Facebook Alert24.ro. Vești suplimentare despre eveniment vor fi duse mai departe de partenerii noștri media: TVRAlert24.ro, Agerpres și Businesswatch.ro

Partenerii evenimentului sunt: Transgaz, Romgaz și Eximbank.

Cele mai importante declarații:

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu – Ceea ce a făcut Putin a schimbat unul din stereotipuri, că diplomația trebuie să meargă la un alt nivel. Diplomația să încerce să prevină aceste crize inevitabile și că trebuie investit continuu în pace. Din această perspectivă, aceasta va fi o schimbare în viitor. Este adevărat că mișcarea lui Putin a reușit să-i strice chiar și lui planurile. Pentru că nici el nu a intuit corect. A crezut că Europa și NATO sunt o lume divizată, o lume lentă în reacție. Este adevărat că și acum există în politica europeană o serie de frici, o serie de calcule economice însă s-a văzut că există solidaritate.

Prof. Univ. Dr. Radu Carp – ”Când a început această invazie, Zelenskiy declara că a început un război împotriva Europei. De trei săptămâni declară acelașii lucru oriunde are prilejul să vorbească. Astăzi există un consens că războiul împotriva Ucrainei este un război împotriva întregii lumi civilizate. În ciuda calculelor lui Vladimir Putin, Ucraina nu a cedat și nu cedează atât de ușor iar Occidentul s-a mobilizat exemplar în a sancționa Federația Rusă. Sunt manifestații de sprijin pentru Ucraina fără precedent, Unitatea euro -atlantică nu a fost niciodată mai puternică iar Uniunea Europeană s-a transformat profund.”

Marin German, jurnalist Libertatea – Foarte nuanțat, vreau să vă spun că România, din punctul meu de vedere, are de rezolvat foarte multe probleme în acest spațiu estic în contextul crizei din Ucraina. Sunt o serie de lecții istorice de învățat. Toți analiștii politici, jurnaliștii, oamenii politici, să încerce să înțeleagă, Rusia trebuie simțită, nu înțeleasă. Ori noi tot am căzut în capcane ale încercării de a înțelege Rusia de a o încadra într-o logică occidentală și din acest motiv pe noi ne-a surprins tot ce vedem în momentul de față în Ucraina, orașe, sate, distruse, maternități atacate și bombardate, o goană enormă după glorie istorică.

Președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu – ”Fac un apel către trusturile de presă și vă spun că este nevoie urgent de un complet de 100 de căști de Kevlar și veste blindate pentru presa aflată acum în orașul Odesa. Acele echipamente care protejează jurnaliștii de investigație și jurnaliștii aflați acolo sunt donate în mare parte către militarii din Ucraina. ”

 

Echipa Fundația Sfera XXI

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed