VIDEO Ministrul Sorin Cîmpeanu – conferință de presă pe tema proiectelor de lege și a pregătirii pentru noul an școlar


Ministerul Educației a susținut o conferință de presă a ministrului Sorin Cîmpeanu joi, la ora 17:00. Instituția a anunțat într-un mesaj trimis jurnaliștilor acreditați, că declarațiile au loc pe tema proiectelor de legi ale educaţiei, după încheierea perioadei de 43 de zile de consultări publice organizate de minister.

Principalele anunțuri făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu:

  • 300 de școli vor fi incluse în programul “Masă caldă”
  • Creșterea semnificativă a alocației pentru hrană, la 15 lei pe zi
  • A doua preocupare: îmbunătățirea ordinului de ministru privind bursele. La rectificare am solicitat și am primit 300 de milioane peste, pentru bursele elevilor
  • Apel de 338 de milioane de euro pentru consorții pentru învățământ dual – a treia preocupare
  • E nevoie și de suplimentarea numărului de posturi și în învățământul primar și gimnazial, nu doar în creșe
  • Avem înregistrate 1486 de seturi de propuneri pentru legile educației

Mai mult de 9000 de amendamente propuse.

Unele sunt amendamente puternic justificate, altele sunt simple solicitări, a 3-a categorie – amendamente care se repetă, a 4-a categorie – amendamente care sunt total antagonice.

Toate vor fi analizate cu maximă responsabilitate în zilele ce vor urma, așa încât săptămâna viitoare să avem o formă care să fie trimisă pe circuitul de avizare – ministere, Consiliul Legislativ, avizul CES.

Observațiile vor trebui să fie incluse în lege și vom avea a 3-a formă a proiectelor de legi, după cea la care lucrăm acum, pe baza propunerilor primite. În acea formă, proiectele vor intra în guvern, sper să se întâmple la începutul lui septembrie, nu pot să dau o dată. Vor fi transmise Parlamentului.

Am precizat aceste lucruri pentru a înțelege că ieri a fost o zi tristă că s-a încheiat perioada de dezbateri. Dar mai sunt ocazii să se facă propuneri ca din proiecte bune să se facă proiecte și mai bune.

Unele dintre propuneri au fost deja analizate și deja acceptate, regăsindu-se în proiectul care va fi avansat în circuitul de avizare.

Pentru legea învățământului preuniversitar am clarificat.

  • reprezentarea elevilor în CA ale direcțiilor de învățământ preuniversitar;
  • îmbunătățirea condițiilor de admitere în liceu – care se va desfășura nu doar în colegii naționale, ci și în colegii, o șansă în plus pentru candidați, (…) după Evaluarea Națională (…) Avem disponibilitate din partea Academiei Române pentru elaborarea subiectelor
  • Colegiile au șansa să propună, cu condiția să anunțe din timp, o altă probă
  • A fost clarificat mecanismul de susținere a bacalaureatului, pe planuri cadru complet noi care vor putea fi finalizate după ce va fi adoptată legea. Se justifică susținerea unei probe scrise de sin stătătoare la Limba română – va fi mutat total accentul de pe memorare. Va trebui extinsă lista probelor la alegerea candidaților pentru a acoperi tot spectrul disciplinelor din planul cadrului, inclusiv ele la decizia școlii. Aceste probe trebuie corelate și cu calificările definite de ANC, pentru a putea avea certificate de competență profesionale
  • Asumarea filierei profesionale. În ordin de ministru va fi analizat caz cu caz posibilitatea ca un liceu tehnic și profesional să poată organiza clase și în alte filieră – criterii: licee din mediul rural, izolate; criteriul performanței școlare (de ex.: rezultate la olimpiade); criteriul performanței sportive din liceele tehnice și profesionale
  • Toți angajații palatelor copiilor, cluburilor școlare și cluburilor copiilor își vor păstra statutul de cadru didactic. Unitățile vor avea statutul de unități de învățământ ca unități de educație extrașcolară
  • Niciunul dintre consilierii CJRAE nu-și vor pierde statutul
  • Va exista spațiu bugetar pentru acoperirea cheltuielilor pentru formarea cadrelor didactice și a consilierilor care vor avea statut de cadru didactic
  • Clarificarea situației școlilor speciale
  • Am agreat ca pentru acele cadre didactice care se vor titulariza în școli din mediul rural va exista o primă de instalare, acum luăm în vedere echivalentul a trei salarii medii brute pe economie
  • Monitor dedicat pentru reducerea abandonului școlar
  • Distanță minimă de 500 de metri între școală și locații cu activități economice care pot afecta dezvoltarea armonioasă a copiilor (vor fi definite în legislația subsecventă)

Legea învățământului superior:

  • Decizia de a susține prin lege reprezentarea tuturor celor cinci organizații ale studenților în fiecare comisie națională aflate în coordonarea ME
  • Finanțarea privilegiată a domeniilor STIM
  • Creștere semnificativă a ponderii finanțării pe criterii de performanță în universități
  • Programe naționale incluse în lege
  • Creșterea gradului de reducere de la 50% la 65% a tarifelor de transport pentru studenți
  • Reglementarea la nivel de lege ca fiecare universitate – strategie de incluziune a studenților de etnie romă
  • Posibilitatea de renunțare la titlul de doctor are legătură doar cu drepturile persoanelor. După analiză, vom vedea dacă această propunere rămâne în lege. Dacă rămâne, au fost formulate mai multe propuneri. Persoana care renunță va fi obligată să returneze toate sumele. Propunere luată în considerare: Universitatea care a emis titlul de doctor la care se cere renunțarea să fie obligată să facă o analiză din toate perspectivele – analiză temeinică a tezei de doctorat (schimbare de direcție de la cerere de renunțare la retragere)
  • Întrebat de Edupedu.ro cu privire la propuneri de schimbare a regulilor privind doctoratele: După ce vom avea centralizarea cantitativă vom putea să vedem cele 9000 de propuneri ce subiecte abordează. Când vedem concret propunerea, vedem dacă e susținut sau refuzat subiectul pe care îl spuneți
  • Despre apelul celor 100 de intelectuali: Cererea a fost înregistrată, fiind înaintea termenului de încheiere a consultărilor, întrebările vor fi analizate. Asupra cerinței de prelungire m-am pronunțat deja – nu se schimbă regulile în timpul jocului.
  • Procedură: Căile pe care au fost înregistrate seturile de propuneri – 3: pe adresa de mail; prin registratură; restul – direct la cabinet ministru. Aceasta înseamnă și că ministrul a văzut o scrisoare deschisă și a cerut înregistrarea

Despre evaluarea standardizată: N-am auzit prea multe voci în aceste lume care să conteste importanța evaluărilor standardizate sau argumente după care să fim convinși că evaluarea standardizată nu ar fi necesară.

Sunt elevi care susțin un bacalaureat gândit încă dinainte ca ei să se fi născut. Un bacalaureat învechit. Constituie o problemă că în 2020 am găsit planuri cadru pentru învățământul liceal (…) nu era aproape nicio diferență. (…) Am luat decizia să nu mă prefac că fac schimbări de formă. O schimbare a planurilor cadru de liceu însemnau sacrificarea multor generații. Am preferat să așteptăm să facem un lucru bine făcut.

Secretar de stat Cristescu: Nu e un model de bacalaureat ca model de subiect – fiecare item ce conține. Acest lucru se va face odată cu primul an care începe a IX-a după adoptarea planului cadru. Atunci specificitățil vor putea fi legate. La acest moment bacalaureatul e definit doar ca un cadru. (…) E definit bacalaureatul ca și concept, nu e detaliat un model. (…) Sunt principiile de desfășurare și modul de organizare.

În momentul de față, dacă autoritățile locale vor utiliza fondurile existente, vom rămâne cu 99 de școli care au grup sanitar neconform, exceptându-le pe școlile cu probleme din pdv al viabilității. Estimez că în maxim 3 ani nu vom mai avea școli care au grup sanitar neconform.

Manualele vor exista anul acesta, nu există nicio problemă (secretar de stat: probleme minore, cu manualele pentru minorități)

Secretar de stat: Anul acesta, din manualele de clasa a V-a, din 22, pentru 18 s-a semnat contractul în iunie. Pentru celelalte au fost 3 contestate, s-a dat rezultatul și atunci s-au semnat contractele, există speranța că vor ajunge letric în școli, pentru 2 contestațiile abia s-au încheiat.

Avem deja semnate toate cele 61 de contracte, în valoare de aproape 1 miliard de lei, pentru digitalizare în universități

Medicină – medicină veterinară: Grantul doctoral e de cel puțin 25 de mii. Un doctorand care după patru ani primește titlul și renunță la el trebuie să plătească minim 100 de mii de lei.

Termen limită pentru finalizarea listelor cu beneficiarii de vouchere – 9 septembrie.

Despre analiza propriei teze de doctorat: A fost formată o comisie de analiză, formată din specialiști dincolo de orice îndoială. (…) Nu cred că sunt numai din USAMV. Faceți o solicitare și am să vă răspund. (…) Conținutul din perspectivă științifică e amănunțit descris, e mult prea laudativ pentru a fi prezentat public. E rodul unei munci de opt ani. Din perspectiva eticii, o analiză riguroasă – rezultatul a fost de respectare a tuturor normelor. În plus a fost verificat cu două sisteme antiplagiat. Rapoartele de analiză au reliefat că agenții de similitudine sunt de câteva zeci de ori mai mici decât cei la care se declanșează suspiciunea de plagiat. Concluziile acestui sunt următoarele: Nu considerăm necesară continuarea verificărilor întrucât din analiza amănunțită (…) având în vedere diferența imensă între coeficienții de similitudine (…) Nu cred că era momentul să mă laud cu un document laudativ.

Despre încrederea lui în profesori, având în vedere eliminarea multor elemente din sistemul de notare: Există încredere de peste 50% care trebuie să fie în creștere spre idealul de 100%. Asta înseamnă că există și partea complementară, de sub 50%, în care din păcate sunt colegi care au demonstrat că nu au de-a face cu atributele principale ale carierei didactice, prin care cadrul didactic trebuie să fie un model.

Sursă foto: prtsc Ministerul Educației – România | Facebook

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed