Companiile private și cele de stat pot fi scutite de datoriile bugetare


Managerii companiilor private și de stat se pot înscrie pentru restructurarea datoriilor fiscale până în 31 ianuarie 2023, în baza unei măsuri guvernamentale de susținere a economiei, anunță Vlad Năstase, CEO al Concilium.

Potrivit sursei citate, cei care se încadrează în condițiile impuse, trebuie să aleagă un expert independent și să depună documentația necesară în termenele legale.

Măsura prevăzută în Ordonanța 6/2019 permite restructurarea obligațiilor fiscale scadente pentru o companie privată sau de stat la 31 decembrie 2021, în anumite condiții și pentru o anumită perioadă de timp – mai exact, până la șapte ani.

Practic, sunt două termene importante pe care trebuie să le aibă în vedere cei care vor să scape de o parte din datorii: e necesar să notifice organul fiscal cu privire la această intenție până în 31 ianuarie 2023 – dacă nu se încadrează în acest termen, nu mai au dreptul să beneficieze de restructurare – iar până în 31 iulie 2023 trebuie să depună documentația integrală solicitată, care include planul de restructurare împreună cu testul creditorului privat prudent, realizate de un expert independent cerut de lege.” explică expertul în restructurare.

Conform acestuia, în general, companiile știu că ajung într-o situatie în care au nevoie de o astfel de restructurare dacă urmăresc o serie de indicatori de avertizare timpurile cu privire la degradarea stării societății; de exemplu, au avut o eșalonare a datoriilor fiscale care n-a fost respectată, sau au acumulat debit uriaș care nu va putea fi plătit și sunt conștienți de faptul că facilitățile pe care le-a acordat Statul în acest sens au ajuns la final, va veni momentul plății și se intreabă dacă au de unde să achite.

De asemenea, e un semnal clar și dacă bancile, în procesul obișnuit de monotorizare a performanței financiare ale unor companii au observat degradări ale indicatorilor de performanță și au inceput să poarte proactiv discuții cu clienții cu privire la identificarea soluțiilor.

Recomandarea mea pentru antreprenori și manageri e să facă acum, împreună cu un specialist, o diagnoză generală cu privire la starea „de sanătate” a companiei și a primelor măsuri de luat pentru a depăși momentul critic din primul și al doilea trimestru al acestui an. Sunt eligibile companiile private sau de stat care nu sunt eligibile pentru alte măsuri prevăzute în acest sens în Codul Fiscal și care nu sunt în insolvență – cu excepția debitorilor în insolvență și care ies din această procedură până la data emiterii deciziei de restructurare.

De asemenea, ca să fie eligibile, societățile trebuie să fie cu datoriile curente plătite la zi, până la data la care se depune planul de restructurare. Se mai solicită și un test pozitiv al creditorului privat prudent, care se finalizează și în baza planului de restructurare.”, arată Vlad Năstase.

Reprezentantul companiei de consultanţă menționează că, prin această măsură, se pot restructura obligațiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021 și neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum și obligațiile bugetare accesorii.

În această categorie intră și obligațiile bugetare declarate de debitor sau stabilite de organul fiscal competent prin decizie după data de 1 ianuarie 2022, aferente perioadelor fiscale până la data de 31 decembrie 2021.

De asemenea, vor putea fi restructurate și obligațiile bugetare principale și accesorii stabilite de alte instituții, precum și amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale centrale după data de 1 ianuarie 2022 până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Compania poate beneficia de stergerea accesoriilor cumulate și de amânarea la plată cu până la jumătate din principalul datoriei fiscale – urmată de ștergerea sumelor amânate, dacă planul de restructurare se încheie cu succes.

În funcție și de sustenabilitatea cash-flow-ului companiei și de suma care se achită de companie ca pre-conditie de eligibiliate pentru aprobarea restructurării – pragurile sunt de 15%-10% sau de 5% din debit, iar discount-ul poate să fie de 50%-40% sau 30%.

 

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed