Companiile care s-au remarcat și au definit anul 2021


Atenția este o formă de monedă din ce în ce mai valoroasă în era informației.

În 2021, o mână de companii s-au remarcat din grup, dominând conversația și influențând societatea atât în mod pozitiv, cât și negativ. După dezbateri interne viguroase, iată lista companiilor care au definit 2021.

Am analizat o serie de valori pentru a selecta aceste companii, inclusiv volumul de căutare și știri Google, performanța față de concurenți, indicatori specifici industriei și multe altele.

Multe dintre acestea sunt companii digitale și toate au o acoperire, amploare și influență masivă. Interesant este că multe dintre aceste companii s-au confruntat și cu controverse odată cu succesul lor.

Având în vedere acest context, haideți să aprofundăm puțin.

Robinhood

Anul plin de evenimente al lui Robinhood a atins apogeul atunci când aplicația de tranzacționare cu acțiuni a fost prinsă într-o frenezie care a implicat comercianți cu amănuntul, vânzători în lipsă și „meme stonks”. Nu a durat mult până când Robinhood a trecut de la erou la răufăcător în această poveste. Pe măsură ce acțiunile Gamestop au depășit 400 USD, tranzacționarea a fost oprită și au fost inițiate limite de poziție în aplicație.

De asemenea, obiectivul declarat al lui Robinhood de democratizare a finanțelor a fost analizat din cauza modelului lor de afaceri de tip pay-for-order-flow, în care datele sensibile ale activității comerciale ale utilizatorilor sunt vândute celui mai mare ofertant care apoi ajunge înaintea tranzacției, altfel cunoscut sub numele de „în frunte”.

În ciuda controversei, platforma Robinhood are acum peste 22 de milioane de utilizatori, mulți dintre care sunt investitori mai tineri, pentru prima dată.

Pfizer

Poate că nu a existat o poveste mai mare în 2021 decât vaccinurile COVID-19.

Țările bogate s-au luptat să cumpere acțiuni și să lanseze programe de vaccinare pe scară largă înainte de primăvara lui 2021. Și companiile care au reușit să producă vaccinuri eficiente au văzut cele mai mari beneficii, precum gigantul farmaceutic Pfizer. Vaccinul COVID-19 al companiei, realizat în parteneriat cu firma germană BioNTech, a ajuns să devină cel mai preferat vaccin din lume pentru a lupta împotriva pandemiei.

Compania prognozează venituri de 36 de miliarde de dolari din vaccinul său în acest an.

Vaccinurile concurente de la Moderna și AstraZeneca au văzut, de asemenea, companiile lor mamă crescând atât în ceea ce privește capitalizarea pieței, cât și gradul de știri. Toate companiile farmaceutice implicate s-au confruntat, de asemenea, cu un control constant, multe țări din lume luptându-se să asigure vaccinuri COVID-19, iar altele confruntându-se cu ezitarea la vaccin.

Pe măsură ce pandemia continuă, iar varianta Omicron se răspândește rapid pe tot globul, Pfizer și concurenții săi vor continua să aibă impact în noul an. Compania a anunțat o pastilă antiviră COVID-19 care este planificată să fie lansată în viitorul apropiat, iar vaccinurile și rapelurile mai eficiente împotriva altor variante sunt încă o marfă fierbinte.

Coinbase

2021 a fost un an crucial pentru criptomonede. Prețurile au atins noi maxime, iar instituțiile și investitorii de retail au revărsat pe piață. Cu aplicația sa ușor de utilizat și concentrarea pe securitate, Coinbase a fost bine poziționat pentru a beneficia de această creștere a interesului. Bursa a început anul prin mai mult decât dublarea bazei de utilizatori care efectuează tranzacții, deoarece prețurile Bitcoin au ajuns la noi culmi.

Este ușor de subestimat influența IPO-ului companiei – mai ales că prețul acțiunilor sale a scăzut pe măsură ce piața cripto s-a răcit – dar însăși intrarea bursei pe piețele publice a fost un impuls uriaș al legitimității pentru cripto, deschizând calea pentru companii similare de IPO in viitor.

Tesla

Nimeni nu captează atenția și nu creează controverse la fel cum o face CEO-ul Tesla, Elon Musk.

Cele mai multe dintre acțiunile lui Tesla sunt strâns legate de celebrul antreprenor, care este cunoscut pentru prezența sa în online. Personalitatea lui Musk în rețelele sociale este atât de puternică, încât un tweet poate duce la scăderea acțiunilor Tesla, așa cum a făcut-o anul trecut, după ce Musk a spus pe Twitter că „acțiunile Tesla sunt prea mari.

În timp ce cei negativi se grăbesc să critice Tesla și, implicit, pe Musk, compania are niște cifre impresionante pentru a-și susține hype-ul. 2020 a fost deja un an ridicol pentru Tesla – stocurile sale au crescut cu aproape 700% și, cu o evaluare de 630 de miliarde de dolari, a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume. Acest impuls a continuat în 2021. Anul acesta, veniturile au crescut în fiecare trimestru, iar în octombrie, valoarea de piață a companiei a depășit 1 trilion de dolari. Tesla a fost, de asemenea, împletită în alte narațiuni societale de-a lungul anului. Mutarea producătorului de automobile din California în Texas a făcut parte dintr-o conversație mai amplă despre „exodul Bay Area”, deoarece jurisdicțiile din Texas și Florida căutau să fure tunetele Silicon Valley.

Vânzările de acțiuni Tesla ale lui Musk au generat entuziasm și în T4. Aparent, ca răspuns la criticile legate de inegalitate și evaziune fiscală, Musk a condus un sondaj pe Twitter pentru a decide dacă va vinde sau nu o parte semnificativă din participațiile sale Tesla. După un vot majoritar „da”, CEO-ul Tesla pare să fi vândut suficiente acțiuni pentru a-și menține partea sa de înțelegere.

TikTok

TikTok era deja popular în 2020, dar în anul 2021 și-a consolidat cu adevărat statutul de fenomen. Aplicația a depășit un miliard de utilizatori în 2021, la doar cinci ani de la lansarea sa din 2016. Pentru context, Facebook și Instagram au avut nevoie de aproape opt ani pentru a atinge același reper.

Ce este atât de atrăgător la TikTok?

Experții au multe teorii, dar într-un interviu acordat Forbes, John Holdridge, director general al Fullscreen, spune simplu: 

„Succesul TikTok poate fi atribuit pur și simplu modului în care schimbă ceea ce credem ca fiind rețelele de socializare, în timp ce, în același măsură ne întoarce pe toți la rădăcinile atractiei inițiale – capacitatea de a deveni virale. Cu toții am fost atât de implicați în maximizarea acoperirii prin creșterea unei baze masive de fani prin abonați sau urmăritori, așa că este revigorant să avem o platformă cu un algoritm care recompensează conținutul mai presus de orice. Din acest motiv, împinge cultura meme la noi culmi, oferind generației Z un loc vizibil să fie ei înșiși, permițând în același timp mărcilor să-și inspire fanii în moduri autentice și distractive. De asemenea, fac mișcări reale pentru a crește încrederea utilizatorilor, ceea ce va determina în cele din urmă viitorul platformei.”

Formatul video în stil scurt al TikTok a devenit atât de popular încât a inspirat o mulțime de aplicații imitatoare, în special în regiuni precum India, unde TikTok este interzis. Chiar și companii consacrate precum Meta au încercat să imite succesul TikTok. În 2020, Instagram a lansat „reels”, propria sa funcție video de scurtă durată, în care utilizatorii pot crea și partaja videoclipuri de 30 de secunde. Dar rolele Instagram nu au reușit să depășească creșterea TikTok – în schimb, rolele au devenit un loc în care utilizatorii își pot împărtăși și își pot promova videoclipurile TikTok.

Facebook/Meta

Facebook apare frecvent în știri, având în vedere statutul său de cea mai mare rețea socială din lume. În 2021, însă, a fost din două motive diferite. Prima a fost revolta de la Capitoliul S.U.A. din 6 ianuarie 2021. În urma acestui eveniment, mulți au acuzat Facebook că nu a făcut suficient pentru a atenua efectele negative ale platformei sale – în principal polarizarea, teoriile conspirației și discursul instigator la ură. Controversa a atins apogeul în septembrie 2021, când au fost publicate dosare interne scurse de anunțul Frances Haugen. Aceste documente au expus luptele interne ale Facebook cu combaterea dezinformării, precum și a disidenței angajaților. În cele din urmă, Facebook a rezistat furtunii și a optat să renunțe la bagaje cu un nou nume. Acest lucru nu numai că ajută compania să se disocieze de scandalurile sale anterioare, ci se aliniază și ambițiilor lui Mark Zuckerberg de a iniția metaversul.

În urma anunțului, „metaverse” a explodat peste noapte și a devenit unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale anului 2021. Cuvântul „Meta” a devenit, de asemenea, incredibil de valoros — Meta (compania) a încheiat recent o afacere de 60 de milioane de dolari pentru a achiziționa activele mărcii Meta Financial Group. , o bancă regională din SUA.

Alte mențiuni onorabile 

În timp ce companiile evidențiate mai sus au fost incontestabil influente în 2021, orice listă ca aceasta trebuie să fie subiectivă și deschisă dezbaterii. Iată o listă scurtă a altor companii pe care le-am luat în considerare pentru lista de companii care au definit 2021:

Reddit

Creșterea investițiilor care a propulsat Robinhood și Coinbase la noi culmi a fost parțial alimentată de comunitățile de pe Reddit. Unul dintre cele mai fascinante momente ale anului a venit când utilizatorul Reddit a apărut în fața Comisiei pentru Servicii Financiare a Camerei, proclamând “I am not a cat” și  “I like the stock”.

Pe planul afacerilor, „Prima pagină a internetului” a înregistrat o creștere de două cifre a utilizatorilor în timpul pandemiei, iar acum are o evaluare de 10 miliarde de dolari după o rundă consistentă de finanțare.

OpenSea

În a doua jumătate a anului 2021, OpenSea a reprezentat 95% din volumul tranzacționării NFT pe piețele majore și a tranzacționat până în decembrie  1,42 miliarde USD.

Netflix

În ciuda concurenței intense din partea platformelor de streaming rivale, Netflix a încheiat anul în top încă o dată. Compania are o serie de calcule impresionante în coloana de câștiguri. În primul rând, Squid Game a fost un fenomen , devenind rapid numărul unu al serviciului de streaming și, de asemenea, cea mai căutată emisiune TV din lume în 2021.

În continuare, Red Notice de la Netflix este probabil cel mai vizionat film nou din 2021, înregistrând peste 300 de milioane de ore de vizionare. Nu e rău, având în vedere scorul său cald de 36% la Rotten Tomatoes. Rămâne de văzut dacă concurenții cu buzunare adânci precum Disney+ sunt capabili să detroneze Netflix, dar pentru moment, compania este la fel de relevantă ca niciodată.

SpaceX

Faptul că Elon Musk are două companii în această conversație arată de ce a fost numit de revista Time cea mai influentă persoană a anului 2021.

SpaceX a făcut ca lansarea rachetelor să fie drastic mai ieftină în ultimii ani, ceea ce ajută la explicarea valorii sale masive raportate de 200 de miliarde de dolari. Compania, care este cel mai mare furnizor de lansări comerciale din SUA, va finaliza anul cu 31 de lansări.

Sursă foto:ft.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed